Recensies

Recensie Catfish blues

Catfish blues

Sara Lövestam

Algemene informatie:

Auteur: Sara Lövestam
Titel: Catfish blues
Originele titel: En stark nolla
Vertaald door: Femke Muller
ISBN: 9789045126906
Uitgeverij: Querido Glow
Genre: roman, 15+, lgbtq
Aantal pagina’s: 224
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 18 januari 2022
Prijs: 18,99 €

Over de auteur:

Sara Lövestam (1980) was docent Zweeds voor immigranten voor ze fulltime auteur werd. Ze schrijft zowel boeken voor volwassenen als young adults. Veel van haar boeken hebben thema’s als identiteit en zelfexpressie, waarin gemarginaliseerde personages de hoofdrol spelen.

Over het boek:

De onopvallende Texas is stiekem verliefd op zijn populaire klasgenoot André, maar hij zou nooit met hem kunnen praten, tenminste niet op school. Maar als hij in plaats van een magere jongen met sluik haar nou eens een knap meisje met lachkuiltjes was? Texas maakt een nepaccount aan op Instagram en gebruikt foto’s van een meisje dat Hilma heet. Op die manier lukt het hem om contact te leggen met André. Maar dan blijkt ook Hilma niet te zijn wie ze lijkt.

Texas raakt verwikkeld in een spel met verschillende identiteiten waarbij vriendschap en liefde de inzet zijn. Misschien ben je wel het trouwst aan jezelf als je je voordoet als iemand anders?

Mijn mening:

In een tijdperk waarin social media en digitaal verkeer alledaags geworden is, zijn mensen die zich niet anders voordoen als ze zijn een uitzondering aan het worden.

Texas is een 15-jarige homosexuele jongen uit een ontwricht gezin waar de moeder pillenverslaafd is en de stiefvader drankverslaafd. Echte vrienden heeft Texas niet buiten zijn buurvrouw Monika.
Op school is hij praktisch onzichtbaar en heeft een oogje op André. Deze weet natuurlijk niets over Texas zijn verlangens omdat hij enerzijds veel met zijn vrienden en hobby bezig is, anderzijds omdat hij hetero is.
Om toch contact te kunnen leggen, maakt Texas op Instagram een fake meisjesprofiel aan en al snel zijn André en Texas aka Amy dikke vrienden. Maar dan wil André persoonlijk afspreken met Amy…

Catfish blues vertelt op een duidelijke manier hoe jongeren met hun seksualiteit proberen om te gaan. Ook het gebruik én de gevaren van internet komen breed aan bod, met name catfishing.
Maar wat als je ontmaskerd wordt als catfish? Wat voor vreemde personen kom je zoal tegen op het internet? En hoe ver gaat Texas om toch geapprecieerd te worden door zijn omgeving?

Vlot geschreven met de nodige humor leest dit boek zeer vlot. Heel veel jongeren die met hun puberteit in de war liggen gaan met Catfish blues eventjes hun eigen problemen vergeten én misschien wel een tip krijgen om het puber-zijn niet zo moeilijk door te komen.

Rating: 3,5/5

Catfisch Blues koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Uitgeverij Querido Glow
Bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s