Recensies

Recensie Tiffany Dop

Tiffany Dop

Tjibbe Veldkamp

Algemene informatie:

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Titel: Tiffany Dop
ISBN: 9789047713678
Uitgeverij: Lemniscaat
Genre: jeugdboek, +12 jaar
Aantal pagina’s: 118
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 17 december 2021
Prijs: 14,99 €

Over de auteur:

Tjibbe Veldkamp schreef vele prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. Bij Lemniscaat verschenen onder andere zijn prentenboeken 22 wezen en Kom uit die kraan!, die beide bekroond werden met een Zilveren Griffel, en Temmer Tom, de kolderieke avonturen van Bert en Bart (samen met Kees de Boer) en de jeugdroman Tiffany Dop, die eveneens bekroond werd met een Zilveren Griffel. Dit jaar verschijnen de prentenboeken Draken zijn niet te koop (met illustraties van Alice Hoogstad) en Maar eerst ving ik een monster (met illustraties van Kees de Boer).

Tjibbe is geadopteerd door de Groningse Kinderboekhandel en Boekhandel Deurenberg in Kerkrade: daar kunnen ze je alles over hem vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over het boek:

Tiffany Dop, bats veur de kop, heeft het niet makkelijk. Ze woont in een achterbuurt.

Haar moeder is een prostituee, haar twee halfbroers zijn vechtjassen die het liefst roken en tv kijken. En Tiffany is zelf ook geen lieverdje. Je moet geen ruzie met haar krijgen.

Maar dan krijgt ze bij de supermarkt opeens een baby in haar armen gedrukt en de stoere, harde Tiffany smelt. Dat gevoel wil ze opnieuw ervaren maar hoe?

Al snel heeft ze een plan. Een bizar, schokkend plan.

Hoe zal dat gaan?

Tiffany Dop verscheen voor het eerst in 2009 bij Lemniscaat onder dezelfde titel. Voor deze nieuwe uitgave is het verhaal herzien.

Leesfragment:
Mijn mening:

Tiffany Dop is een dertienjarig meisje dat uit een marginale huissituatie komt, samen met haar moeder en twee halfbroers. De moeder verdient haar geld als prostituée en de broers hangen maar wat rond of schoppen anderen in elkaar. Dus qua liefde is er weinig te beleven thuis.
Tiffany is dan ook niet op haar mondje gevallen en gaat geen gevecht uit de weg. Tot op een dag ze een baby in de handen wordt gedrukt en ze voor het eerst in haar leven liefde voelt voor zo’n klein mensje. Hierop denkt Tiffany dat een baby haar een beter persoon zal maken en wordt dit haar wens… een eigen baby, en als het kan eventjes snel voor het avondeten.

De auteur probeert met een grappige noot een alombekend probleem, tienerzwangerschappen, bespreekbaar te maken. Zoals Tiffany Dop zijn er zovele meisjes die denken dat een baby hen redt uit hun thuissituatie, wat in de meeste gevallen niet zo is.
Tiffany weet wat ze wil maar gaandeweg in het verhaal reikt de auteur haar stiekem een andere weg aan. Eentje die minder dramatisch is maar toch voor de onmogelijke thuissituatie een oplossing kan zijn.

Tiffany Dop is een zeer vlot en grappig geschreven verhaal dat hopelijk jongeren aan het denken zet twee keer na te denken voor je iets drastisch wil veranderen. Misschien zijn andere wegen ook begaanbaar.

Rating: 4/5

Tiffany Dop koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s