Recensies

Recensie De deal van je leven

De deal van je leven

Fredrik Backman

Algemene informatie:

Auteur: Fedrik Backman
Titel: De deal van je leven
Originele titel: Ditt livs affär
Vertaald door: Edith Sybesma
ISBN: 9789021423524
Uitgeverij: Volt
Genre: novelle
Aantal pagina’s: 92
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 23 november 2021
Prijs: 8,99 €

Over de auteur:

Fredrik Backman (1982) is in Zweden een bekende blogger en columnist. Een man die Ove heet was zijn debuutroman. Alleen in Zweden werden er al 500 000 exemplaren verkocht. Het boek verscheen wereldwijd. De verfilming uit 2016 werd voor twee Oscars genomineerd, en Tom Hanks werkt momenteel aan een Amerikaanse remake. Backmans boeken zijn allemaal New York Times-bestsellers.

Over het boek:

In deze korte, geïllustreerde novelle vertelt Fredrik Backman een inspirerend en aangrijpend verhaal over het ontdekken van wat echt belangrijk is in het leven.

Een man die zijn hele leven alleen maar aan succes en geld heeft gedacht blijkt ernstig ziek. In het ziekenhuis ontmoet hij een vijfjarig meisje dat zijn leven voor altijd zal veranderen. Ze is een slimme meid – slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen.

Op kerstavond kijkt de man terug op zijn leven: zijn successen in het bedrijfsleven, zijn falen als ouder, zijn spijt over wat er gebeurd is in het verleden, zijn hoop voor de toekomst. Nu, op deze koude winternacht, krijgt hij een onverwachte kans om iets opmerkelijks te doen, iets wat grote gevolgen zal hebben voor het vijfjarige meisje. Maar voordat hij de deal van zijn leven kan maken, moet hij erachter komen wat zijn eigen leven werkelijk waard is geweest.

Fredrik Backmans De deal van je leven herinnert ons eraan dat het leven een vluchtig geschenk is, en dat onze nalatenschap berust op de manier waarop we dat geschenk met anderen delen.

Mijn mening:

Een novelle van pakweg 90 pagina’s… die je na het lezen verstomd achterlaat… met een pijnlijk hart…
Dit gevoel gaf het lezen van De deal van je leven mij.

Het verhaal gaat over een man die alles in het leven heeft maar er geen tijd voor nam om de simpele dingen te omarmen. Steeds komt hij een oude dame in een grijze trui en een map tegen. En iedere keer moet hij afscheid nemen van iemand die hem ter harte gaat. Tot hij zelf in de kliniek terecht komt en een vijfjarig meisje leert kennen…

De deal van je leven is kort maar krachtig. Geschreven met zoveel levenswijsheid en waar je het drama kan in lezen en het ook wil omkeren. Een verhaal dat je laat stilstaan bij het leven en alles overdenkt.
Prachtig geschreven maar onvoorstelbaar pakkend kan ik deze novelle alleen maar aanbevelen.

Rating: 5/5

De deal van je leven koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s