Leesfragment·Recensies

Recensie

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?

Jenny Jordahl

Algemene informatie:

Auteur: Jenny Jordahl
Titel: Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Originele titel: Hva skjedde egentlich med deg?
Vertaling door: Bernadette Custers
ISBN: 9789024597697
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Genre: graphic novel, +12 jaar
Aantal pagina’s: 216
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 25 november 2021
Prijs: 19,99 €

Over de auteur:

Jenny Jordahl (1989) is illustrator, ontwerper, blogger, cartoonist en auteur. In 2020 ontving ze voor Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? zowel de Brage-prijs voor het Beste Kinderboek als de Pondus-prijs voor de Beste Graphic Novel van 2020.

Over het boek:

In Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? vertelt de Noorse Jenny Jordahl in woord en beeld het verhaal van een meisje dat te maken krijgt met vooroordelen vanwege haar gewicht. Het resultaat is een ontroerende en rake full colour graphic novel, die terecht is bekroond met twee belangrijke Noorse prijzen.

Janne is anders dan de rest van het gezin. De anderen zijn slank, terwijl zij fors is. Haar oma, de juf en de kinderen op school maken er vaak opmerkingen over. Janne wil het liefst onzichtbaar zijn, maar iedereen ziet haar. Vooral de plaaggeesten op school. Uit frustratie gaat ze veel snoepen en zondert ze zich steeds vaker af. Dan komen haar ouders met een voorstel: voor elke kilo die ze afvalt, krijgt ze geld. Janne gaat akkoord, en langzaam maar zeker wordt ze dunner en dunner. Maar wordt ze ook gelukkiger? En lost het haar problemen wel op?

‘Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? behandelt serieuze thema’s die indruk maken op de lezer. Toch is het boek gemakkelijk te lezen en getuigt het van grote zorg voor – en vertrouwen in – zijn jonge lezers.’ Uit het juryrapport van de Brage-prijs

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=273EB254F4A7238F655A076443460944

Mijn mening:

Een probleem dat zich met de komst van social media hoe langer hoe meer manifesteert is het fenomeen bodyshaming. Al op zeer jonge leeftijd kan je er mee geconfronteerd worden. Zo ook het hoofdpersonage Janne in de graphic novel Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?

Janne is een volslank meisje dat gebukt gaat onder haar onvolmaaktheden en om dit een beetje te compenseren stopt ze zich vol met eten en snoep. Haar ouders merken het probleem op en komen met de oplossing voor elke kilo ze kwijtspeelt krijgt ze geld waar ze dan iets leuk mee kan kopen.
Maar hoe meer ze afvalt hoe groter haar innerlijke zelf de baas over Janne gaat spelen en dit brengt dan weer meer problemen mee…

De auteur (en illustrator) heeft een veelvoorkomend probleem bespreekbaar gemaakt met haar graphic novel. Kinderen kunnen zich hier mee associëren en dit kan een hulplijn zijn om met hun probleem naar hun ouders of een vertrouwenspersoon te stappen.
Leuk getekend met veel inbreng van emoties vind ik dit een geslaagd boek over obesitas, mentale problemen maar als je te ver gaat hoe je anorexia kan omzeilen. Beter dan een strip kan een therapeut tot een kind niet doordringen in dit geval.

Rating: 4/5

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s