Recensies·Leesfragment

Recensie Georges & Rita

Georges & Rita

Leen Dendievel

Algemene informatie:

Auteur: Leen Dendievel
Titel: Georges & Rita
ISBN: 9789464100860
Uitgeverij: Horizon
Genre: literaire roman
Aantal pagina’s: 224
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 25 oktober 2020
Prijs: 12,50 €

Over de auteur(s):

Leen Dendievel (1983) is actrice, bekend van theater en televisie. In 2014 studeerde ze af als assistente in de psychologie. Leen debuteerde in 2016 met HARD, over liefdesverdriet. Twee jaar later volgde Asem, over angsten. Van haar roman Georges & Rita zijn reeds meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Brief aan mijn kind is het vervolg op deze bestseller.

Over het boek:

Georges en Rita zijn bijna een halve eeuw een paar, en samen kiezen ze voor euthanasie. Een beslissing die hun kinderen Lydie, Walter en Kurt elk op een andere manier onthalen. Er wordt afscheid genomen. Geheimen komen aan de oppervlakte, andere gaan mee in het graf. Eén hartverscheurend verhaal verteld vanuit twee zeer persoonlijke perspectieven.

Bij dit omkeerboek kan men kiezen welk verhaal men eerst leest, dat van Rita of dat van Georges.

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=76C44C5C34D5650684EA014D98718E59

Mijn mening:

Twee mensen met hetzelfde verhaal en toch ook niet. Maar hun einde is hetzelfde

Het verhaal over Georges & Rita begint op een zondagmiddag wanneer heel de familie bij elkaar komt en waarop Georges zegt dat ze besloten hebben euthanasie te doen. Rita heeft een vergevorderde vorm van dementie en Georges wil niet alleen achterblijven. Dit schokt hun kinderen en kleinkinderen natuurlijk maar Georges zal zijn wil doordrijven.
Met kleine stukjes krijgen we een beeld wie Georges en Rita waren en zijn. Waarom ze bepaalde dingen deden en doen. Wat hun geheimen zijn en waarom ze deze genomen hebben. Maar de menselijkheid die aan de dag gelegd wordt maakt dit verhaal eentje dat moet gelezen worden.

Leen Dendievel heeft waarschijnlijk een degelijke research gedaan naar dementie en euthanasie om dit verhaal mooi op papier te krijgen. De warmte voor de personages, het verdriet maar ook de aanvaarding van andermans keuzes hebben mij ontroerd.
Georges & Rita is vlot geschreven maar ook met levenswijsheid. De brief die Georges aan zijn kleinzoon schrijft heb ik zelfs naar mijn dochter gestuurd omdat deze zo vol wijze woorden zaten maar ook de nagel op de kop tikten.
Georges & Rita, een verhaal dat een zwaar thema belicht maar met zulk een nuance dat je niet anders kan dan iemand zijn keuze te aanvaarden.
Dit boek zal zeker een klassieker worden.

Rating: 4/5

Georges & Rita koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Uitgeverij Horizon
Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s