Leesfragment·Recensies

Recensie De burgemeester

De burgemeester

Yves Peirsman

Algemene informatie:

Auteur: Yves Peirsman
Titel: De burgemeester
ISBN: 9789089248787
Uitgeverij: Houtekiet
Genre: spannende roman
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 15 oktober 2020
Prijs: 19,99 €

Over de auteur(s):

Yves Peirsman raakte besmet met het schrijfvirus toen hij als tiener genomineerd werd voor de Matilda Prijs van Uitgeverij Houtekiet. Met De burgemeester publiceert hij zijn eerste misdaadroman. Wanneer hij niet aan het schrijven, hardlopen of wandelen is, levert Yves met zijn bedrijf NLP Town consultancy en software voor taaltechnologie.

Over het boek:

Net op de dag dat zijn partij haar verkiezingslijst wil voorstellen, verdwijnt de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. Terwijl de politie zich blindstaart op de tegenstanders van de controversiële politicus, groeit de onrust in de stad. Vooral de allochtone bevolking voelt zich geviseerd.

Uit onvrede met het speurwerk van de politie beslist Bas Michiels zelf op onderzoek uit te trekken. Als werkloze journalist is hij toch op zoek naar een nuttige bezigheid. Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek: zijn ex-vriendin Emma wil als dochter van de plaatsvervangend burgemeester weten welk gevaar haar vader loopt.

Emma en Bas hebben zo hun eigen ideeën over de verdwijning van de burgemeester. Terwijl Bas in stilte Emma’s vader verdenkt, richt Emma haar aandacht op de linkse organisaties in de stad. Toch brengt hun zoektocht de twee dichter bij elkaar dan Bas ooit had durven te denken…

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=43244D68ECD74220CDDFF9C0479A0C6C

Mijn mening:

De burgemeester heeft een sobere maar sprekende cover zonder al te veel franjes (buiten aan de burgemeestersjerp dan) of promotie-quotes van bekende auteurs. De uitnodigende achterflaptekst maakt je benieuwd naar het verhaal zonder teveel prijs te geven. Zowel cover, achterflap als binnenwerk is overzichtelijk en verzorgd.
Niettegenstaande De burgemeester het eerste misdaadverhaal van Yves Peirsman is heeft hij een overdachte woordkeuze, vlotte schrijfstijl en mooie zinsopbouw zonder grammaticale of spellingsfouten.

Op de dag dat de kandidaten van de stadslijst door de burgemeester feestelijk zouden voorgesteld worden is er één nadrukkelijke afwezige… de burgemeester himself. Heel de stad staat in rep en roer om hem te vinden en bepaalde groepsbevolkingen worden hierbij geviseerd.
Bas, een werkloze journalist, ziet hier een spannende reportage in en verdiept zich samen met zijn ex-liefje Emma in de zaak.

De burgemeester heeft alle elementen aanwezig die nodig zijn om een politiek spannende roman genoemd te worden. De structuur en personages zijn goed opgebouwd, het plot uitnodigend. Je wil gewoon te weten komen waarom en wie de burgemeester heeft ontvoerd en of hij nog leeft.
De auteur zet je steeds op het verkeerde been als er een bepaalde piste wordt uitgeplozen.
Bas wil voornamelijk zijn journalistieke kunnen terug omhoog krikken en Emma is de drijfveer hierachter. Terwijl ik Emma koelberekend vond en weinig van mijn sympathie kreeg, was dit bij Bas het tegenovergestelde.
De burgemeester is niet zo zeer een superspannend boek, tot op de laatste pagina’s na maar is intrigerend genoeg om het zeker te lezen. Een opbouwende spanning stimuleert uiteindelijk de verbeelding zodat je zelf achter de motivatie van personages moet zoeken. De burgemeester is dan ook een echte whodunit.

Rating: 3,5/5

De burgemeester koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Houtekiet
Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s