Recensies

Recensie De grote afwezige

De grote afwezige

Aldert Schuil

Algemene informatie:

Auteur: Aldert Schuil
Titel: De grote afwezige
ISBN: 9789083081601
Uitgeverij: Hartklopper
Genre: roman
Aantal pagina’s: 347
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 20 augustus 2020
Prijs: onbekend

Over de auteur(s):

Aldert Schuil is geboren in de provincie Groningen in 1959, heeft in 1987 een studie rechten aan de Universiteit Maastricht afgerond, was daarna advocaat-stagiair in Groningen, jurist op een Ministerie in Den Haag en daarna zelfstandig advocaat te Den Haag. Om gezondheidsredenen moest hij zijn carrière beëindigen. Sindsdien heeft hij vier manuscripten voltooid. Een daarvan is zijn debuutroman van 2020 geworden. Nog een van deze manuscripten, een literaire thriller, ligt klaar voor de drukker, maar met uitgeven daarvan wordt dit keer op betere tijden gewacht. Of de andere twee manuscripten op enig moment het groene licht krijgen is onzeker. Voorlopig richt hij zich liever op nieuw werk. Per december 2020 is hij begonnen met schrijven van een nieuwe thriller en daarna wil hij aan het vervolg op zijn debuutroman beginnen.

Met een partner heeft hij in 2020 een uitgeverij opgericht, die inmiddels is gestart met het uitgeven van eigen werk, maar welke ook open staat voor andere auteurs.

Over het boek:

Het lijk van haar vader wordt door de Thaise autoriteiten pas na negen maanden overgedragen. Er waren verdachte omstandigheden, maar uiteindelijk gaat zijn dood daar de boeken in als een overlijden ten gevolge van een noodlottig ongeval.
Tijdens de uitvaartplechtigheid zijn er twee ongenode gasten actief, een fotograaf en een journalist. Het verontrust dochter Fleur, verslaggeefster van een vrouwenglossy. Als ze dan ook nog voor het eerst iets speciaals in het oogcontact tussen haar moeder en vaders beste vriend denk te zien, begint ze eindelijk de vragen en twijfels toe te laten.
Schoorvoetend neemt ze het besluit op onderzoek uit te gaan naar het verleden van haar vader en de harde feiten over zijn dood. Al snel volgt een schokkende ontdekking. Maar dat is nog maar het begin….

Mijn mening:

Fleur Fontein, een achtentwintigjarige journalist bij een glossy magazine, krijgt het bericht dat haar vader, die doorheen het boek als De grote afwezige bekend wordt, overleden is in Thailand. Negen maanden en talloze onderzoeken later geeft de autoriteit het lichaam vrij en bestempelt zijn overlijden als een verkeersongeval.
Hier en daar vindt Fleur dat er iets aan gans het plaatje rammelt en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien…

Het eerste dat me opviel tijdens het openen van het boek was de hoeveelheid tekst die op een pagina stond. Véél, véél tekst. En dit belemmerde mijn leesflow toch enigszins. Na het lezen had ik nog steeds het gevoel dat heel wat passages ingekort mochten worden.
Het verhaal is voornamelijk in de ik-persoon geschreven.

De grote afwezige maakt samen met Fleur de reis van Nederland naar Thailand waar ze heel wat informatie te verwerken krijgt over haar vader. Bovenal komen in het verhaal heel wat thema’s aan bod maar heeft het ook veel aspecten om het verhaal schwung te geven. Humor, vriendschap, drama, een portie seks af en toe maken dit lijvig boek toch prettige en soms bizarre lectuur… waar nog een eind aan geweven wordt als de auteur deel 2 op de markt brengt.

Rating: 3,5/5

De grote afwezige is te koop vanaf 15 mei 2021 bij:

Uitgeverij Harteklopper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s