Leesfragment·Recensies

Recensie Ctrl-A

Ctrl-A

Juultje van den Nieuwenhof

Algemene informatie:

Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Titel: Ctrl-A
ISBN: 9789020609646
Uitgeverij: Kluitman
Genre: YA-thriller, vanaf 13 jaar
Aantal pagina’s: 104
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 15 maart 2021
Prijs: 8,95 €

Over de auteur(s):

Juultje van den Nieuwenhof (1980) is docente Nederlands en drama op een middelbare school in Tilburg. Ze geeft met veel plezier les aan mavo-leerlingen van 12 tot 18 jaar.
In 2013 won ze de Crimezone YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er vier Young Adult-thrillers van haar hand verschenen: Delete (2013) en Disconnect (2014) bij uitgeverij Moon en Check-out (2016) en het razend spannende After Dark (2019) bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Naast het schrijven van spannende thrillers voor jongeren, maakt ze ook al meer dan twaalf jaar theaterproducties met jongeren.

Haar (bewust niet al te dikke) boeken zijn geschikt voor lezers vanaf 13 jaar en zeker ook geschikt voor lezers van mavo-niveau. Omdat de 39-jarige schrijfster zelf ook al meer dan vijftien jaar lesgeeft op een middelbare school weet ze wat er leeft en waar jongeren graag over lezen. Ook volwassenen lezen deze jeugdthrillers graag.

Over het boek:

Robin lijkt een normale jongen uit 4 havo. Op school gaat alles goed en hij brengt veel tijd door met zijn vriendinnetje Elin en zijn beste vriend Appie. Het lukt hem bijna om alles verborgen te houden, tot mevrouw Van Erven, zijn irritante mentor, besluit zich ermee te gaan bemoeien. Ook Elin en Appie krijgen het idee dat er iets met Robin aan de hand is. Hij liegt over waar hij geweest is en heeft steeds vaker agressieve uitbarstingen. En waarom worden ze eigenlijk nooit bij hem thuis uitgenodigd? Maar als ze te dicht bij de waarheid komen, zouden ze daar nog wel eens spijt van kunnen krijgen…

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=D6C7C0F6A3B15D1FB8EFEFB5FCBEFBB6

Mijn mening:

Robin, Appie en Elin zijn drie jongeren die samen school lopen en waarvan Robin en Elin een koppel zijn. Robin probeert zo onzichtbaar mogelijk te blijven op school maar mevrouw Van Erven, zijn klastitularis, merkt veranderingen in zijn gedrag op. Desondanks dat de schoolraad haar bekommernissen wegwuift wil ze dat Robin toch door het zorgadviesteam opgevolgd wordt. Dit wakkert alleen de agressie bij Robin nog meer op. Met alle gevolgen van dien…

16-17-jarigen ogen misschien op het eerste oog wel tevreden met hun leventje maar voor sommige jongvolwassenen ligt er een psychisch lijden in de oorsprong van hun gedrag. Juultje van den Nieuwenhof brengt dit sterk naar voor in haar boek Ctrl-A.
Kort en krachtig geschreven, zonder teveel poespas, met de juiste ingrediënten om er een heuse young adult-thriller van te maken.
Mijn hart ging uit naar het drietal maar ik begreep volledig dat de klastitularis haar job naar behoren probeerde te doen en er voor haar leerlingen te zijn. Maar dan moet je ook de medewerking krijgen van de jongere in kwestie.

Ctrl-A hakt er serieus in naar het einde toe en ik hoop dat bij het lezen van het boek er een discussie op school rond kan gevoerd worden.

Rating: 4/5

Ctrl-A koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s