Recensies

Recensie Je moeder!

Lief en leed op anderhalve meter

Je moeder!

Typex

Algemene informatie:

Auteur: Typex
Titel: Je moeder!
ISBN: 9789038810089
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Genre: graphic novel
Aantal pagina’s: 64
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: februari 2021
Prijs: 20,00 €

Over de auteur(s):

Typex is striptekenaar en illustrator. Hij werkt voor o.a. VPRO, de Volkskrant, OOR en NRC Handelsblad. Zijn beeldroman over Rembrandt en Andy, zijn stripbiografie van Andy Warhol, kregen beide veel (inter-) nationale erkenning. Andy zat in de finale competitie van Angoulême 2018. Beide boeken zijn in ca. 15 talen vertaald.

Over het boek:

Je moeder! is Typex’ eerste puur autobiografische strip en draait om de relatie met zijn moeder en zijn familie ten tijde van de corona-uitbraak.

Met humor en liefde banen moeder en zoon zich een weg door het Nieuwe Normaal. Onderweg dienen zich spontaan thema’s uit het heden en verleden aan, van huiselijk geweld in de Amsterdamse Jordaan van na de oorlog tot aan donor-vaderschap in Oostzaan en bananen in de aanbieding.

Zonder vooropgezet plan ontstaat er een bijzonder verhaal in een bijzondere tijd. Dit is de complete collectie van stripcolumns zoals ze wekelijks verschenen in de Volkskrant .

Mijn mening:

Leven tijdens coronatijden… met coronavoorschriften… we maken het allemaal mee.
Iedereen lijdt er onder, ouderlingen, jongeren, horeca, de cultuur… Maar het is niet allemaal kommer en kwel.
Striptekenaar Typex heeft dan maar van de nood een deugd gemaakt en een strip getekend over zijn contact met zijn moeder… op anderhalve meter afstand.

Strips die wekelijks verschenen in De Volkskrant zijn nu gebundeld in Je moeder! Telkens over twee pagina’s gespreid neemt hij je mee in de kolderieke wereld van hemzelf én van zijn moeder. Soms beschamend maar meestal grappig tekent hij zijn belevenissen met zijn moeder… met mondkapje en de social distancing in acht te nemen. Pagina na pagina zie je Typex zorg dragen voor zijn moeder, eerst achter glas, daarna met mondjesmaat op kleine uitjes naar de markt of een terrasje.

Ons coronaleven heeft ons allemaal beïnvloed. Voor de ene is het een zware aanpassing geweest, voor de andere het verlengde van een reeds eenzaam leven. Maar samen komen we er door… samen met de grappige tekeningen van Typex en zijn moeder!

Rating: 3/5

Je moeder! koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Een gedachte over “Recensie Je moeder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s