Boek van de week

Boek in de kijker

Hoe veilig is ons voedsel nog?

Uitgebeend

Marcel van Silfhout

Algemene informatie:

Auteur: Marcel van Silfhout
Titel: Uitgebeend
ISBN: 9789490983918
Uitgeverij: De Vrije Uitgevers
Imprint: Uitgeverij Adnan
Genre: non-fictie
Aantal pagina’s: 216
Uitgave: softbook
Prijs: 22,95 €

Over de auteur(s):

Voormalig onderzoeksjournalist en Zembla-reporter Marcel van Silfhout (1968) is nu schrijver-natuurboer en teelt historische granen in Gelderland. Hij produceert ambachtelijk streekbrood en -bier onder de naam Gelders Graangeluk. De oud-journalist wil een andere, meer ecologische en sociale sameleving in verbinding met ons landschap.
Een nieuw boek is onderweg: www.graangeluk.nl. Het Gelders Graangeluk bier won een gouden medaille op de prestigieuze Brussels Beer Challenge 2020 als beste speciaalbier ter wereld onder de 7 procent.

Over het boek:

Een actuele non-fictie thriller over voedsel, dieren, bacteriën en virussen

In Uitgebeend analyseert Van Silfhout messcherp hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door opeenvolgende kabinetten tot op het bot kapot werd bezuinigd en gereorganiseerd. Dit boek haalde het NOS-Journaal, was opening Telegraaf en kreeg medio 2013 en 2014 op tv, radio en in kranten nieuwsaandacht. Tot twee keer toe werd Van Silfhout uitgenodigd voor een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Nu, jaren later, is Uitgebeend actueler dan ooit. Uit recente onderzoeken blijkt dat de NVWA nog steeds een puinhoop is. Voedselaffaires zoals de Fipronil ‘gifeieren’, slachthuisschandalen en een wereldwijde zoönitische Corona-virus dat oversloeg naar de nertsenhouderij – en vandaar weer gemuteerd terug naar de mens – je zou denken dat Nederland zijn zaken die over leven en dood gaan op orde had. Niet dus. Van Silfhout constateert dat het Nederlandse politiek-bestuurlijke bestel disfunctioneel is en spreekt van een systeemcrisis.

Een indrukwekkend en noodzakelijk boek. – Tommy Wieringa, schrijver

Ontluisterend. – Sheila Sitalsing, de Volkskrant

Een adembenemende thriller. – Felix Wilbrink, De Telegraaf

Er zijn boeken die je niet wil lezen maar toch gelezen moet hebben. Dit is zo’n boek. – Arie Slob, ChristenUnie

Een indringend onderzoek dat voer geeft aan een essentiële discussie. – Alex Brenninkmeijer, Europese Rekenkamer en voormalig Nationale Ombudsman

Er zijn weinig journalistieke boeken die lezen als een thriller. […] De tweede druk is nu verschenen. Koop het. De schellen vallen u van de ogen. En het leest nog lekker ook. De schrijfstijl van Van Silfhout maakt het een page turner. – Norbert Mergen, MergenMetz

Uitgebeend koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Nandaroep.nl
Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s