In the spotlight·Leesfragment

Boek in de kijker

Yaya na Leki

Moussa Don Pandzou &
Lieven Miguel Kandolo

Algemene informatie:

Auteur(s): Moussa Don Pandzou& Lieven Miguel Kandolo
Titel: Yaya na Leki
ISBN: 9789462672864
Uitgeverij: EPO
Genre: non-fictie, racisme, dekolonisatie
Uitgave: paperback
Aantal pagina’s: 136
Verschijiningsdatum: 17 januari 2021
Prijs: 15,00 €

Over de auteurs:

Moussa Don Pandzou werd geboren in Brazzaville. Hij werkt op het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet. Eerder was hij actief in de jeugdsector en stond hij mee aan de wieg van WakaWaka Generation.

Lieven Miguel Kandolo is een activist met Congolese en Angolese roots. In 2014 richtte hij de organisatie Kolamela op om jongeren met verschillende achtergronden uit dezelfde buurt samen te brengen.

Over het boek:

In dit boek weerklinkt de stem van een zwarte Nederlandstalige generatie die langzaam maar strijdvaardig uit de schaduw treedt

Hoe voelt het om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno nu? Hoe voer je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid? Welke gevechten kies je uit? Wat offer je daarvoor op? En welke oorlog woedt er ondertussen binnenin je? In Yaya na Leki treden zachte activisten Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo met elkaar in gesprek. Empathisch, open, eerlijk. Grote en kleine broer beslaan een lange geschiedenis, van panafrikanisme tot Black Lives Matter, en gaan daarbij geen schuldgevoel of depressie uit de weg. Via een oud genre, de briefwisseling, brengen ze nieuwe inzichten. Voor wie de huidige strijd voor dekolonisatie en tegen racisme beter wil begrijpen. Mijn zoektocht naar mijn identiteit is nog maar net begonnen. Ik wil me niet neerleggen bij een tweederangspositie. Ik ben een volwaardig mens, met volwaardige deelidentiteiten.

Met een voorwoord van Nyanchama Okemwa.

Leesfragment:

Grote broer Moussa Pandzou (yaya) en zijn kleine broer Lieven Kandolo (leki) brengen onderbelichte thema’s en nieuwe inzichten in de Vlaamse boekenwereld. In Yaya na Leki weerklinkt de stem van een zwarte Nederlandstalige generatie die langzaam maar strijdvaardig uit de schaduw treedt. Deze publicatie wordt één van EPO’s topboeken in 2021. – Nadia Nsayi, politicologe en auteur van ‘Dochter van de dekolonisatie’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s