Leesfragment·Meer voor vrouwen·Recensies

Recensie Te dom voor de duivel

Te dom voor de duivel

Nikkie van Lierop

Algemene informatie:

Auteur: Nikkie van Lierop
Titel: Te dom voor de duivel
ISBN: 9789048839353
Uitgeverij: Lebowski
Genre: autobiografische fictie
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: paperback
Prijs: 22,99 €

Over de auteur(s):

Nikkie van Lierop geniet sinds eind jaren tachtig bekendheid als co-producer en zangeres van haar bands Lords of Acid, Praga Khan en Darling Nikkie waarmee ze de wereld rondtoerde. Sinds enkele jaren heeft ze zich op het schrijven geworpen. Ze schreef enkele erotische verhalen en publiceerde samen met Fleur van Groningen een boek over de menopauze, Glijmiddel.
Te dom voor de duivel is haar debuut.

Mijn recensie over Glijmiddel kan je hier nalezen.

Over het boek:

Anna is niet onder het meest gunstige gesternte geboren, maar ze heeft een gouden stem. Als ze wordt aangenomen in het orkest van de vermaarde Slavko, lijkt haar leven echt te beginnen. Ze maken furore in de cabarets van Berlijn, maar Slavko is niet te vertrouwen. Na een zoveelste ruzie keert een zwangere Anna terug naar haar geboortegrond, om na de bevalling weer opnieuw te beginnen. Haar pogingen leiden haar langs smoezelige theaters, duistere cafés en uiteindelijk de rosse buurt van Antwerpen. Te dom voor de duivel is het verhaal van een vrouw op zoek naar geluk, om slechts het tegendeel te vinden.

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=7B9EBC6D9D2A1BDDE376A1588AA342C6

Mijn mening:

Een eenvoudige zwart/wit-foto van een peinzende rokende vrouw siert de cover van de debuutroman van Nikkie van Lierop. De ondertitel Ik ben een smartlap. Luister naar mijn lied. geeft het leven van Anna weer zoals zij het ziet.

Het boek start in 1963 wanneer Anna op jeugdige leeftijd bevalt van haar dochter Dominique. Nagewezen met de vinger maken we een tijdsprong naar Amsterdam anno 1945. Na het overlijden van haar vader heeft het gezin het hoegenaamd niet makkelijk de eindjes aan elkaar te knopen. De moeder van Anna probeert maar moet noodgedwongen Anna naar een opvanghuis brengen zodat ze minstens één mond minder te voeden heeft. Hier begint de ware hel voor Anna. Verguist, bespot en beschimpt omdat ze een uit de kluiten gewassen meisje is die dan ook niet op haar mondje gevallen is, ziet ze na enkele jaren geen andere oplossing dan te gaan lopen.
Aangezien ze goed kan zingen, komt ze snel in het muziekcircuit terecht waar ze Slavko leert kennen. De wereld lacht haar toe tot ze zwanger haar partner met iemand anders betrapt…

Te dom voor de duivel beslaat twee periodes in Anna’s leven: het eerste in Amsterdam waar we de liedjes van Tante Leen en Johnny Jordaan leren kennen. Het tweede gedeelte speelt zich voornamelijk in Antwerpen af. (dus voer voor zowel Nederlandse als Belgische lezers)
Het leven van Anna loopt allesbehalve over rozen, enerzijds waar ze zelf geen hand in heeft, anderzijds maakt ze niet altijd de juiste beslissingen omdat ze zichzelf graag op de voorgrond zet. Dit allemaal ten koste van haar dochter Dominique.

De debuutroman van Nikkie van Lierop snijdt door hart en ziel, evenals een echte smartlap doet.
Vlot geschreven, zonder gêne maar wat voor de auteur dikwijls de hel zelf heeft moeten zijn aangezien dit autobiografische fictie is. Chapeau! Ik hoop met het schrijven van dit boek dat ze voor zichzelf een hoofdstuk heeft kunnen afsluiten.
Het verhaal van Anna en Dominique heeft me geraakt. Zo erg dat ik het boek even moest laten bezinken voor ik mijn mening er over kon geven.

Doe zo voort Nikkie! Je bent een klassedame die zeker de wereld aan kan, niet alleen met je schrijfkunst maar ook met je zang- en komisch talent. Met een lach en een traan, zoals het leven zelf is!

Videoclip:
Podcast samengesteld door Nikkie van Lierop:

Rating: 4,5/5

Te dom voor de duivel koop je in je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s