Blogtour·Boektrailers·Leesfragment·Recensies

Blogtour De zaak Tom

Een Coppens & Vercauteren-verhaal

De zaak Tom

Jean-Paul Dullers

Algemene informatie:

Auteur: Jean-Paul Dullers
Titel: De zaak Tom
ISBN: 9789463967266
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: politieroman
Aantal pagina’s: 260
Uitgave: paperback
Prijs: 23,00 €

Over de auteur(s):

Jean-Paul Dullers (64) is een Vlaming met Limburgse roots. Hij is germanist en woont in Branst, een dorp in Klein-Brabant dat lééft, waar hij onder meer voetbaltrainer is van de G-ploeg, en vrijwilliger bij huize De Steiger en De Schakel. Hij geeft ook taallessen in enkele basisscholen. Hij houdt van sporten en heeft in een vorig leven gevoetbald en onder meer vijf marathons gelopen.
Hij schreef inmiddels reeds drie romans waaronder Een Vlucht Vooruit en Hondenleven! Zijn derde boek De Zaak Tom, verschijnt in 2020 bij uitgeverij Hamley Books, de eerste in een reeks met de rechercheurs Coppens en Vercauteren, een sympathiek duo boezemvrienden, wat van De Zaak Tom een unieke samenstelling van een roman en een spannend boek maakt.
Jean-Paul schrijft graag met humor over liefdes, vriendschappen en mensen met een twist. Hij schrijft verhalen over emoties, klein menselijkheid en over de Vlaamse aard van zijn hoofdfiguren. Of hij beschrijft hoe in ieder mens een potentiële moordenaar of misdadiger schuilt.
Hij schrijft graag boeken voor mensen die niet graag lezen. Hij houdt het daarom lichtvoetig, in een vlot leesbare stijl, met zorgvuldige woordkeuze. Zijn grote droom is een boek vertaald te zien in het Frans of het Engels.

Over het boek:

Coppens & Vercauteren zijn de beste vrienden, een uniek stel rechercheurs dat eigenzinnig in het leven staat en zich niets aantrekt van wat anderen over hen denken. Tom is een populaire jongen met Down, die wordt neergeslagen in een manege. De Genkse recherche, met het koningskoppel Coppens en Vercauteren, gaat op zoek naar de dader. Ze moeten alles uit de kast halen om een spoor van de dader te vinden in de gesloten Limburgse gemeenschap. Lukt het ze de zaak op te lossen voor er nieuwe slachtoffers vallen?

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=DFE76F26D0E60F262BA3B9347A4C78C3

Mijn mening:

Eerst en vooral een dikke proficiat aan Lauren Dawes van Sly Fox Cover Designs voor de simpele maar in het oog springende cover. Mooie blauwschakeringen, een paardenstal met wat balen hooi en de titel die vertikaal geplaatst is, is sowieso een eyecatcher.

De zaak Tom, een eerste verhaal met rechercheurs Coppens en Vercauteren in de hoofdrol. Veertigers, single, raken geen druppel alcohol aan, bourgondiërs en hebben oog voor vrouwelijk schoon. Beiden ook workaholics.
In dit eerste verhaal krijgen ze een zaak toegewezen waarin Tom, een man met Down-syndroom met ingeslagen hoofd wordt teruggevonden op manège Kattevenia. De eigenares van de manège, haar man en meest betrokken personages die rond de manège rondhangen worden aan de tand gevoeld maar niemand weet van iets. Of houdt iedereen zijn hand boven iemands hoofd?
Coppens en Vercauteren merken al snel dat er iets niet volledig strookt met de waarheid en voeren een gedreven onderzoek uit.

De zaak Tom is een eerste kennismaking met deze auteur. Desondanks lange zinnen die niet direct vlot lezen vond ik het een aangenaam boek.
De uitdieping van de personages zijn zeer goed uitgewerkt, soms té, maar toch kreeg ik geen voeling met de hoofdpersonages. Ik vond ze koud en kil overkomen en waar ik me geweldig aan stoorde was de vrouwonvriendelijkheid die uit hun gesprekken kwamen. Heel waarschijnlijk normaal voor mannelijke rechercheurs die dag en nacht praktisch met elkaar optrekken maar het had voor mij niet zo in de verf gezet moeten worden.
Ik ben er zeker van dat de auteur in eventuele volgende delen rond dit duo nog zal groeien maar als ik hem een tip mag geven: iets minder de Limburgers ophemelen en minder macho-gedrag.

Rating: 3/5

De zaak Tom koop je in je favoriete boekhandel of online via:

Uitgeverij Hamley Books
Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s