Recensies

Recensie De achtbaantester

De achtbaantester

Nancy Olthoff

Algemene informatie:

Auteur: Nancy Olthoff
Titel: De achtbaantester
ISBN: 9789493081536
Uitgeverij: Orlando
Genre: roman
Aantal pagina’s: 220
Uitgave: paperback
Prijs: 20,00 €

Over de auteur(s):

Nancy Olthoff (Den Haag, 1977) schrijft speeches en strategische teksten voor CEO’s, ministers en staatssecretarissen.
De achtbaantester is haar debuutroman.

Over het boek:

Herman van Dusselen, 32 jaar, is ‘een beetje anders’. Althans, dat zeggen de mensen om hem heen. Herman speelt met knikkers, maakt het huis grondig schoon en houdt zich vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg. Dat verandert als hij Jeanette ontmoet in een pretpark. De liefde voor de flamboyante suikerspinnenverkoopster drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden genadeloos bloot. Voor het eerst wordt Herman uitgedaagd de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer te ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven, of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?

De hartverwarmende en ontroerende roman De achtbaantester is een tragikomisch verhaal over rouwverwerking, anders zijn en loslaten.

Je kunt niet anders dan de licht autistische antiheld Herman van Dusselen in je hart sluiten. Zo angstvallig en onzeker als hij is, zou je hem het liefst voorttrekken naar het geluk dat ook voor hem is weggelegd. Zijn onhandige pogingen de fleurige suikerspinnenverkoopster Jeanette voor zich te winnen, zijn pijnlijk en ontroerend tegelijk. Knap debuut vol humor en mededogen. – ZIN magazine

`Een fris en vlot verhaal waarin grote levensthema’s op haast achteloze wijze worden voorgeschoteld.’ – Mohammed Benzakour

`Een vitaal debuut dat laat zien hoe een klein leven groots kan zijn.’ – Christiaan Weijts

`Heeft niet iedereen behoefte aan houvast, aan een veilige knikkerkamer als alles misloopt? Een duizelingwekkende ode aan de Herman in ons allemaal.’ – Manon Duintjer

`Leest als een achtbaanrit. Goed vasthouden en laat je door elkaar schudden,’ – Stefan Popa

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=F0C65CF849964FCEE2ACE69EAD17A06C

Mijn mening:

Een helblauwe hemel en een kleurrijke achtbaan sieren de cover van Nancy Olthoff’s debuutroman De achtbaantester.

Herman van Dusselen is een 32-jarige jongeman die vrij beschermd opgegroeid is omdat hij een beetje anders is. Tikje autisme schuilt in zijn handelingen. En zijn grootste liefde is knikkeren.
Zijn moeder is op vakantie verongelukt toen hij 10 jaar was en Herman geeft zichzelf hierover de schuld. Zijn vader, een militair, probeert nog zijn uiterste best voor zijn zoon te doen tot hij de leeftijd van 18 bereikt. Zijn taak volbracht vindt hij het niet meer nodig om verder te leven.
En als klap op de vuurpijl krijgt Herman te horen dat zijn oom Frans terminaal ziek is.
Al die verliezen wegen zeer hard door op Herman. Maar hij heeft ook een lichtpuntje in zijn leven, Suikerspin Jeanette. Deze dame draait suikerspinnen in het pretpark waar Herman een abonnement op heeft. Zij groeit uit tot een verlangen waar Herman zelfs zijn grootste angst voor opzij zet.

De achtbaantester is vlot geschreven in korte zinnen. Hierop heeft de auteur ingespeeld omdat het personage Herman ook in korte zinnen denkt. Zijn wereld bestaat uit knikkerbanen waar hij, als het hem te zwaar wordt, in kan vluchten.
Het verdriet om zijn ouders heeft hij nooit kunnen verwerken en maakt hem tot een zeer gesloten persoon waarmee ik soms medelijden had.
Sommige anekdotes komen grappig over zonder grappig te willen zijn.
De achtbaantester gaat over verlies, verliefdheid, vaste waarden in het leven, rouwen maar bovenal over leven. Een zeer mooi verhaal waarbij je het hoofdpersonage Herman in je hart sluit.

Rating: 4/5

De achtbaantester koop je in je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com
Uitgeverij Orlando

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s