Verwacht

Verwacht

Dr. B.

Daniel Birnbaum

5e842_9789021417448_cvr

Daniel Birnbaum (1963) is directeur van Acute Art in Londen, een agentschap dat internationale kunstenaars samenbrengt voor virtual reality-projecten. Hij werkte eerder als directeur van het Moderna Museet in Stockholm. Hij leidde musea en kunstacademies in Duitsland en Italië en was in 2009 curator van de Biënnale in Venetië.

Dr. B., dat in zeven landen in vertaling verschijnt, is zijn eerste roman.


Wanneer Daniel Birnbaum zijn zolder opruimt, vindt hij een kartonnen doos waarop de naam van zijn grootvader staat: Immanuel Birnbaum, zoon van de cantor van de synagoge in Königsberg. Er blijkt een heel tijdperk in bewaard gebleven.

In de herfst van 1939 arriveerde de Duits-Joodse journalist Immanuel Birnbaum in Stockholm, toen het centrum van wereldpolitieke krachten. Hij kwam er in contact met de Duitse uitgever Gottfried Bermann Fischer en kreeg een baan bij diens exiluitgeverij, die samenwerkte met de exiluitgeverij van Emanuel Querido in Amsterdam. Onder het pseudoniem ‘Dr. B.’ hielp Birnbaum Britse spionnen met het verspreiden van propaganda in Duitsland, maar tegelijk verried hij de plannen van de Britten om een haven in Oxelösund op te blazen en Zweden zo tot deelname aan de oorlog te dwingen.

Het verhaal van zijn grootvader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een riskant dubbelleven leidde, inspireerde Daniel Birnbaum tot zijn magistrale debuutroman over journalistiek, boekenvak, diplomatie en spionage: Dr.B. 

‘Dr. B. is een verpletterende roman, die doet denken aan de dromerige melancholie van De ringen van Saturnus van W. G. Sebald.’ Aftonbladet


ISBN 9789021417448 – paperback – 329 pagina’s – Vertaald door Bart Kraamer – Uitgegeven door Uitgeverij Querido – Verschijnt 25 augustus 2020 – Prijs: 20,99 €

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s