Recensies

Recensie Pispaal

Pispaal

Jan Hendrik

0000333383_Pispaal_0_0

Algemene informatie:

Auteur: Jan Hendrik
Titel: Pispaal
ISBN: 9789492551726
Uitgeverij: Ambilicious
Genre: autobiografische roman
Aantal pagina’s: 188 pagina’s
Uitgave: paperback
Prijs: 17,50 €

Over de auteur(s):

Jan Hendrik, een storyteller. Naast het werken met beelden, werkt hij aan oeuvre over zijn leven. Met dit eerste boek nodigt hij de lezer uit om uit te kijken naar het volgende deel.

Alles over Jan kan je vinden op zijn website JanHendrikCreations.com

Over het boek:

Daar ligt Jan. In elkaar geslagen en tegen de grond getrapt. Een brandende sigaret wordt in zijn gezicht uitgedrukt. Iedereen kijkt toe. Niemand die iets doet.
Ongecensureerd beschrijft Jan Hendrik het leven van een ‘pispaal’, alsof hij nog steeds de puber van toen is. Een ver­harde vechter die opstandig en eigen­wijs genoeg blijft om terug te slaan, zelfs als hij weet dat hij daarna nergens meer veilig is. Een nieuwsgierig wezentje dat maar niet lijkt te snappen waarom hij kennelijk de enige is met zulke sterke en intieme verlangens. Vooral als hij op de dansvloer staat en aangetrokken wordt door de pronkende achterwerkjes van de meisjes, maar weg­geduwd wordt als hij even te dichtbij komt.
En dan is er dat ene grote geheim in de familie. Waarom houdt papa steeds zoveel afstand? En waarom staat hij niet toe dat zijn zoons alleen met opa in de schuur komen om de pasgeboren lammetjes te voeren?

Deze autobiografische schelmenroman roept veel tegengestelde reacties op. Heeft seksualiteit inderdaad een te prominente plaats gekregen of is het eerder een inspiratie voor iedereen die vroeger gepest is? Is het alleen boeiend voor wie de schrijver kent of is het zo mooi verteld dat ook jij de kleine zal vergeten op te halen bij de oppas? Is het schokkend openhartig en zelfs zo rauw en eerlijk opgeschreven dat het afschrikt? Of is Pispaal vooral een meeslepend boek met grappige, verdrietige en hartverwarmende momenten?

Mijn mening:

Jan zijn herinneringen starten in het boek op tweejarige leeftijd. Op nonchalante wijze vertelt hij hoe graag hij overal bij wil horen maar meestal weggepest wordt. Veerkrachtig als hij is, trekt hij zich hier weinig van aan en probeert toch steeds de aandacht te trekken, voornamelijk naar meisjes toe. Snel krijgen we ook te maken met zijn ontluikende seksualiteit, zijn drang naar “het” doen. Met zijn familie heeft hij een vrij goede band alhoewel hij toch graag die knuffel van zijn vader zou krijgen. Om één of andere reden heeft zijn vader daar problemen mee, wat later in het verhaal duidelijk wordt waarom.

Ongecensureerd, met momenten vermakelijk en vertederend, vertelt Jan over zijn jeugdjaren. Steeds blijft hij naar mijn insziens optimistisch ondanks alle pesterijen en komt hij over als een zeer flexibel persoon die weet wat hij wil in het leven.

Pispaal leest zeer vlot door de korte hoofdstukken en zinnen. Het verhaal had misschien wat genuanceerder mogen zijn of meer body mogen hebben maar de durf die de auteur aan de hand heeft gelegd om zijn verhaal neer te pennen voor iedereen, vind ik al zeer moedig.

Jan Hendrik noemt zichzelf een storyteller en dat is hij zeker. Zijn grote droom om het tot het grote witte doek te halen, spreekt van doorzetterij en hierbij wens ik hem alle succes toe zijn droom waarheid te maken.

Rating: 3,5/5

Pispaal koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Ambilicious.nl
Bol.com
Bazarow.com

                                      

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s