Leesfragment·Recensies

Recensie: Vers uit de oven

Vers uit de oven

Adja Mehmet

0000328914_Vers_uit_de_oven_0_0

Algemene informatie:

Auteur: Adja Mehmet
Titel: Vers uit de oven
ISBN: 9789461432223
Genre: culinaire non-fictie, kookboek
Uitgeverij: Good Cook
Aantal pagina’s: 168 pagina’s
Uitgave: hardcover

Over de auteur:

De in Londen geboren Ajda Mehmet is foodstylist en receptontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt ze in Nederland voor verschillende merken en doet ze de foodstyling voor kookboeken, commercials en redactionele campagnes. Haar kracht ligt in storytelling, haar stijl is poëtisch en de recepten en foto’s reflecteren haar liefde voor eten.

Over het boek:

Je oven is het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur. Hij kan bakken, roosteren, grillen, deeg laten garen, crackers krokant maken, groenten karamelliseren en fruit zachter maken. De oven is dus bij uitstek geschikt om tal van gerechten geheel of gedeeltelijk in te bereiden. Door middel van eenvoudige tips en trucs leert dit boek je hoe je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je oven en geeft je bovendien een verzameling succesgerechten die je keer op keer wil maken.

Vers uit de oven bevat veelzijdige en verrassende recepten voor snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden, wat meer uitgebreide gerechten, gerechten waarin groente de hoofdrol heeft, gezonde en gezinsvriendelijke opties en een aantal voor speciale gelegenheden. Haal meer uit je oven dan tot nu toe en bereid de lekkerste ontbijtjes, lunchgerechten en hartige snacks, avondeten en zoet.

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=0030284E59D1F5E4C6E65BD92F065C90

Mijn mening:

Na de feestdagen heeft iedereen een beetje genoeg van recepten en koken en allerlei lekkers. Dan is het eens zo leuk iets simpel op tafel te brengen of iets waar je geen uren voor in de keuken moet doorbrengen achter je kookvuur, potten en pannen. Maar wist je dat je met je oven zowel ontbijt, lunch als diners op tafel kan zetten zonder teveel “pottenroerderij”? En wil het nu juist lukken dat ik onlangs voor mijn verjaardag een multifunctionele oven heb gekregen. Dan kan ik toch niet anders dan enkele heerlijke gerechten uit Vers uit de oven uit te proberen.

Recept: ontbijtkoekjes met banaan en anijs uit ‘Vers uit de oven’

Bereiding: 10 minuten + 10 minuten weken – Oventijd: 10-12 minuten

Ingrediënten (voor 15 koekjes):
2 el chiazaad – sap van 2 grote sinaasappels – 2 rijpe bananen – 3 el amandelpasta – 2 el ahornsiroop – ½ tl zout – 1 tl bakpoeder – 1½ tl anijspoeder – ¾ tl kaneel – 200 g havermout

Topping: 1 banaan, in dunne plakjes
Verder nodig: bakplaat met bakpapier

Ontbijtkoekjes-met-banaan-en-anijs_20190702-Uit-de-Oven-Good-Cook-007-1024x1024Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Schep het chiazaad in een kom en schenk het sinaasappelsap erbij. Laat het chiazaad 10 minuten weken, tot het begint op te zwellen.
Prak intussen de bananen in een andere kom en meng met de amandelpasta en de ahornsiroop. Voeg, zodra de bananen klontjesvrij zijn, het geweekte chiazaad, zout, bakpoeder, anijspoeder en de kaneel toe en meng alles goed. Voeg de havermout toe en roer goed, echt goed, door tot je een dik, deegachtig mengsel hebt.
Neem een eetlepel koekjesmengsel en schep het op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Maak het koekje plat met de palm van je hand. Herhaal voorgaande stappen met de rest van het deeg.
Duw in ieder koekje een paar plakjes banaan. Bak de koekjes 10 tot 12 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
Ze zijn het lekkerst als ze meteen warm uit de oven worden gegeten. De koekjes zijn maximaal 2 dagen luchtdicht verpakt houdbaar, dus ze zijn ook ideaal om onderweg of naar je werk mee te nemen.

Een mooi stevig culinair boek over wat je allemaal uit je oven kan toveren. Niet alleen de zondagse kip of de muffins die je voor je kinderen hun traktatiefeestje maakt maar in Vers uit de oven begint de auteur reeds met heerlijke ontbijtjes en brunchgerechten waarvan het water je in de mond loopt.

Wat dacht je van een heerlijke granola of gepocheerde eieren? Of een alles-in-één-ontbijtje of een tahin- en kaneeltwist?
Sla je liever het ontbijt over en ga je voor een lunch of een hartig tussendoortje dan ga je zeker je gading vinden tussen de heerlijke soepen, crackers of mezzes.
Ben je tegen ’s avonds inspiratieloos en heb je zoals velen een partner of kinderen die steevast op de vraag “Wat gaan we eten?” “Maakt niet uit” of “Ik weet niet” antwoordt, vind je zeker een lekkere maaltijd in het diner-hoofdstuk. Want zeg nu zelf, wie lust er geen shepherd’s pie, langzaam geroosterde kip en aardappels of een vegetarische plaattaart.
En aan de zoetebekjes is natuurlijk ook gedacht. Deze keer in mindere mate taarten maar wat dacht je van ricottabeignets of geroosterde peren en kastanjeroom? Buiten de heerlijke gerechten krijg je een mooi gestyleerd kookboek dat ruim voorzien is van paginagrote foto’s bij elk gerecht, een zeer duidelijke ingrediëntenlijst en een bereidingswijze waar je echt niet voor moet gestudeerd hebben.

Vers uit de oven gaat mijn nieuwe oven zeker en vast een meerwaarde geven en ik verheug me reeds op de heerlijke geuren die hier binnenkort door het huis zweven als ik aan het experimenteren sla.

Rating: 4,5/5

Vers uit de oven koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bookspot.be
Bazarow.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s