Geen categorie

Gastrecensie

Meester Dood

Maes & Wade

0000299279_Meester_Dood_0_0.jpg

coenraad

Recensie van Coenraad De Kat
a
a
a
a

 

Algemene info:

Auteurs: Ria Maes & Aron Wad
Titel: Meester Dood
Subtitel: Pan 2
ISBN: 9789089247285
Uitgeverij: Houtekiet
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 280
Uitgave: paperback

Over de auteurs:

Ria Maes (1965) volgde na een opleiding secretariaat-talen een jaar privéschool journalistiek te Antwerpen en begon op 19-jarige leeftijd als freelance journaliste te werken voor diverse tijdschriften. Enkele jaren later leverde ze haar eerste doktersroman af en die schrijft ze na al die jaren nog steeds, maar dan wel in combinatie met andere boeken zoals VDB en Mattan. Het verhaal van een turbulente vriendschap en samen met Babs Bruyneel Depressie is niet een einde, maar een nieuw begin.

Aron Wade (1970) studeerde in 1996 af aan het koninklijk conservatorium van Brussel. Naast theater, musical en cabaret speelde hij mee in reeksen zoals De Kotmadam, W817 en Thuis. Hij was ook jaren te zien als presentator op Ketnet. Samen met Ria Maes vormt hij het schrijversduo Maes & Wade. Hun debuut Pan verscheen in februari 2017.

Over het boek:

‘Beste lezer,

Wij kennen elkaar, jij en ik. De reis van het leven maken we samen, vanaf de dag van je geboorte. Voor jou kan die reis niet lang genoeg duren en daarom probeer je mij angstvallig te ontwijken en van je af te houden. Je praat niet over mij, moffelt me weg.
En toch… op een dag kijken jij en ik elkaar recht in de ogen.
Het lot daaraan ontkomt geen mens. Vrees mij niet, maar aanvaard mijn komst.

Zeer genegen,

Meester Dood’

Na de zaak Pan worstelt wetsdokter Tom Beckx meer dan ooit met zichzelf en zijn duistere verleden. Als hem van hogerhand psychiatrische hulp wordt opgedrongen, is hij hier hoegenaamd niet blij mee. Door het graven in zijn verleden lijkt hij de grip op het heden te verliezen. Hierdoor is zijn blik vertroebeld en ziet hij geen patroon in een aantal moorden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.

De afwisseling van scènes zorgt voor vaart en de hoofdpersonages komen veel beter tot hun recht dan in Pan. (…) Meester Dood geeft vooral aan dat Maes & Wade nog veel meer in hun mars hebben eens ze alle trucs van het genre ontrafeld zullen hebben. – John Vervoort, Het Nieuwsblad

Leesfragment:

https://issuu.com/linkeroeveruitgevers/docs/bladerfragment_meester_dood 

Coenraads mening:

Wetsdokter Tom Beckx heeft na de zaak Pan in het vorig boek, veel moeite met zichzelf en zijn duistere verleden. Hij lijkt de grip op zijn leven te verliezen en dan wordt er van hogerhand ingegrepen. Tom moet psychiatrische hulp zoeken en doet hij dat niet dan zal zijn carrière eindigen. Door het graven in zijn verleden is Tom’s blik vertroebeld waardoor hij geen patroon ontdekt in de recente moorden die zijn gepleegd.

Meester dood is het vervolg van Pan waarin we de wetsdokter Tom Beckx leerden kennen. In Meester dood gaan de auteurs Maes & Wade een stapje verder met het uitwerken van het personage van de wetsdokter. Tom Beckx komt in de knoop met zichzelf en de psychiatrische hulp maakt het er niet beter op.
De tekst op de achterflap is ondertekend met Meester dood en laat je even mijmeren over je gedachten over de kern van de boodschap. Het boek begint met een verhaal uit 1218 en dit sluit goed op de tekst op de achterflap. Maar de vraag rijst wat dit met het verhaal in het heden heeft te maken Deze onduidelijkheid wordt gaandeweg verduidelijkt.
De auteurs hebben duidelijk voor ogen gehad hoe het verhaal moest verlopen en dat merk je aan het verloop van het plot. Doordat er verschillende moorden worden gepleegd zonder enig verband met elkaar, als een dikke mist die maar niet opklaart. Alle puzzelstukjes dragen erbij aan dat het plot zich opbouwt, evenals de spanning De climax en de plot leiden tot een ontknoping die mij heeft verrast.

De schrijfstijl van Maes & Wade heb ik eerder beschreven als makkelijk, vlot en toegankelijk, maar in Meester dood hebben ze een duidelijke groei doorgemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat het verhaal een stuk geloofwaardiger is geworden en ook realistischer.
Maes & Wade hebben met het vervolg op Pan bewezen dat hun gebundelde krachten zijn gegroeid en met als resultaat dat Meester dood een zeer sterk verhaal is geworden, dat diepgang heeft die je pas ervaart als het boek uit is.

Rating: 5/5

Meester Dood koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bookspot.be
Boek-plus.nl
Proxis.com
Boekenwereld.com
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s