Leesfragment·Recensies

Recensie: Zo donker buiten

Zo donker buiten

Marnix Peeters

0000298662_Zo_donker_buiten_0_0

Algemene info:

Auteur: Marnix Peeters
Titel: Zo donker buiten
ISBN: 9789089319791
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Genre: autobiografie
Aantal pagina’s: 118
Uitgave: hardback

Over de auteur:

Marnix Peeters (15 juli 1965) is een Vlaams auteur en columnist.

Wil je meer weten over deze auteur, bezoek even zijn persoonlijke website en/of die van Pottwall Publishers.

 

Over het boek:

Afscheid van een moeder met Alzheimer

Zo donker buiten is Marnix Peeters’ reconstructie van zijn moeders leven, haar laatste maanden en haar overlijden.
Zij was bescheiden, was van mening dat het beste leven zich in de schaduw afspeelt. Je doet wat je moet doen en wanneer je verdwijnt is het alsof je er nooit bent geweest, je hebt voetsporen noch vingerafdrukken achtergelaten, het leven is een voorbereiding op schim zijn. In die zin paste alzheimer wel bij haar: na de diagnose die zij al jarenlang vreesde, doolde zij steeds meer rond in de stille nevel die haar ging omgeven.
En toch heeft ook zij haar sporen nagelaten, zeker bij Peeters. De schrijver poogt zich te herinneren hoe zij was voor de ziekte. Het zijn pogingen die vaak eindigen in duisternis. Maar misschien is dat wat rouwen is: graven naar voorbij het verdriet.
Langzaam het goede, aangename vroeger weer blootleggen en opnieuw kleuren ontwaren in een donkere herinnering.

Eerlijk, onverbloemd en geschreven met gevoel, Zo donker buiten is Marnix Peeters’ requiem, het afscheid van een zoon aan zijn moeder.

Leesfragment:

https://issuu.com/vanderhaegenpieter/docs/donker_buiten

Mijn mening:

Zo donker buiten… Maar misschien ook binnenin. Wie zal het zeggen? Niet die mensen die te kampen hebben met Alzheimer. Maar ook niet de dokters.

Men spreekt over het K-monster als het over kanker gaat, maar dat is een ziekte waar je tegen kan vechten. Sommigen winnen, enkele verliezen. Daarentegen is het met dementie of de ziekte van Alzheimer een verloren zaak. Je kan alleen bergafwaarts gaan. Momenteel bestaat er nog geen medicatie dat het kan genezen. In beginfase kan men het nog afremmen, maar daar is alles mee gezegd.

Net zoals de auteur heb ik niet alleen mijn moeder, maar ook mijn grootmoeder en mijn tante aan deze donkere demon moeten ten onder zien gaan. En net zoals hij beschrijft in zijn boek kan je achteraf de jaren dat ze nog gezond waren heel moeilijk herinneren. Precies of ze alleen bestaan heeft met Alzheimer.

Marnix Peeters schrijft een heel integer beeld van zijn moeder neer, terwijl dit hem immens veel verdriet heeft gedaan om haar zien af te glijden in haar duisternis.
Iedereen die iemand verloren heeft aan Alzheimer zal de anekdotes herkennen want ofwel zijn het actieve, ofwel passieve patiënten maar één ding hebben ze gemeen… Er komt een punt waar herkenning niet meer mogelijk is voor hen. En dat doet het meeste pijn bij diegene die toekijkt.

Zo donker buiten is niet alleen de aftakeling maar ook de mooie momenten die de auteur aan zijn moeder herinnert. En moest ze van elders toekijken op hetgeen hij neergeschreven heeft zou ze zeker trots geweest zijn… Ja, zelfs zij.

Rating: 5/5

Zo donker buiten koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Borgerhoff & Lamberigts
Bol.com
Bookspot.be
Proxis.com
Boek-plus.nl
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be
Fnac.be

4 gedachten over “Recensie: Zo donker buiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s