Actualiteit·In the spotlight

Auteur in de kijker

Bart Moeyaert winnaar ALMA 2019

13590394_687787834693305_3320158407388746531_n

Gisteren is op de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna bekendgemaakt dat Bart Moeyaert de winnaar is van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019. Deze jaarlijkse ‘Nobelprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur’ wordt sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een beeldje en een geldprijs van omgerekend 480.000 euro (5 miljoen Zweedse kronen). De prijs werd eerder gewonnen door onder andere Philip Pullman, Wolf Erlbruch, Guus Kuijer en Shaun Tan.

Bart MoeyaertBart Moeyaert debuteerde al op 19-jarige leeftijd met Duet met valse noten (1983). Het boek werd bekroond, vertaald, kreeg een tweede leven als musical en was een bestseller die een longseller werd. Schrijven is sinds 1995 Moeyaerts beroep. Zijn boeken, zoals o.a. Kus me, Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen en Broere worden door critici poëtisch, sfeervol en filmisch genoemd. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Zo werd De schepping bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, en mocht hij onder andere de Woutertje Pieterse Prijs, Zilveren Griffels en de Boekenleeuw in ontvangst nemen.

Moeyaert vertaalde uit het Duits, Engels en Frans, schreef een aantal scenario’s en toneelstukken, en debuteerde in 2003 zeer succesvol als dichter met Verzamel de liefde. Hij was twee jaar lang stadsdichter van Antwerpen. Moeyaert schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Zijn laatste boek Tegenwoordig heet iedereen Sorry (2018) is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019 – de bekendmaking vindt plaats op 11 april 2019.

Bart Moeyaerts lumineuze schrijverschap onderstreept dat boeken voor kinderen en jongeren een vanzelfsprekende plaats innemen binnen de wereldliteratuur. – Juryoordeel ALMA

divider

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

0000285247_Tegenwoordig_heet_iedereen_SorryBianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.

Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken.

Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

ISBN 9789021415147 – hardcover – 136 pagina’s – Uitgegeven door Uitgeverij Querido – Verschenen op 8 oktober 2018 – Prijs: 18,50 € – ook als ebook verkrijgbaar à 9,99 €

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s