Blogtour·Recensies

Recensie: De duistere school

Blogtour

De Duistere school

Sandra J. Paul

0000290473_de_duistere_school

Algemene info:

Auteur(s): Sandra J. Paul
Titel: De duistere school
ISBN: 9789082893946
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: jeugdthriller
Pagina’s: 216
Uitgave: hardcover

Over de auteur:

Sandra J. Paul is een veelzijdig auteur die vooral bekend staat om haar Young Adult-boeken en thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de Eilanden-reeks, gevolgd door de thrillers Azerty en Moordspel. Haar boeken werden meteen in Vlaanderen en Nederland uitgebracht en massaal gelezen.

Sandra staat bekend om haar unieke stijl. Zij schrijft steevast intrigerende, vaak psychologisch getinte verhalen met een paranormale toets. Zij was in 2015 laureate van de allereerste Aspe Award, een thrillende kortverhalenwedstrijd. Zij was in 2017 laureate van de gerenommeerde Bath-Award en werd in 2018 genomineerd voor de Cultuurprijs van Sint-Amands.

Begin september 2018 kwam Loopgravenhel(d) uit. Deze bijzondere novelle vertelt het levensverhaal van soldaat Victor, die eerst zorgeloos opgroeit in het landelijke Sint-Amands, voor hij naar het Ieperse front wordt gestuurd. Dit boek werd gepend in samenwerking met uitgeverij Het Punt.

Sandra’s Engelstalige boeken werden uitgebracht onder de auteursnaam Joanne Carlton.

Over De duistere school:

Eenmaal je op deze school zit, geraak je er nooit meer weg.

Op de dag na de Grote Storm staat er plots een nieuw gebouw in het midden van Kraaidorp.
De Duistere School wordt het genoemd, een internaat voor alle kinderen die in Kraaidorp wonen.
Niemand wil luisteren naar de twaalfjarige Quinten, die als enige zweert dat er iets vreemds aan de hand is in zijn dorp.
Zelfs zijn vader en zijn beste vrienden geloven rotsvast dat Bertus en Colette Zwart, de schooldirecteurs, het goed met hen menen.
Maar dan verdwijnen de kinderen een voor een.

Deelnemende bloggers:

50778282_795705534116678_3075882576112517120_o

Mijn mening:

Eerst en vooral ga ik het even hebben over de cover en de layout van deze jeugdthriller.
Zoals de titel al laat uitschijnen is de cover ook duister en mysterieus. Een griezelig huis omringd door een moeras, wat takken en rondvliegende kraaien, zijn reeds de voorbode waar het verhaal rond draait.
De layout van dit boek is prachtig vormgegeven door Rene Folsom. Ik kon geen enkele opmerking vinden over eventuele weduwen of wezen (mensen in het uitgeverswereldje weten nu perfect waar ik het over heb). Ieder hoofdstuk is netjes begonnen op een rechtse bladzijde, wat het lezen veraangenaamd. En ieder beginnend hoofdstuk werd voorzien van een mooie gedegradeerde tekening op de achtergrond.
Genoeg vakjargon voor nu!

Na een grote storm staat er plots in het midden van het dorp een met water omringd huis in een maïsveld. Niemand weet waar dit gebouw ineens over één nacht vandaan komt.
Quinten die aan slaapwandelen en nachtmerries lijdt is dan ook onmiddellijk gealarmeerd. Samen met zijn vrienden gaat hij hierop naar school maar blijkt dat er niemand van de leerkrachten is komen opduiken. En de directrice kan geen van allen bereiken. Een dagje vakantie dus.
Quinten en zijn vrienden besluiten dan maar eens een kijkje te gaan nemen bij het rare huis en wat blijkt… Waar het ’s morgens nog een huis was, bleek het nu uitgegroeid te zijn tot bijna een kasteel…
Waar geen enkele volwassene een deur of een venster open krijgt, valt Quinten bij wijze van spreken bijna met de deur in huis en maken ze kennis met Colette en Bertus Zwart. Bij de verwelkoming verandert de ganse omgeving van duister naar een wonderlijk paradijs en wordt iedereen uitgenodigd een kijkje te nemen in de nieuwe school van Kraaidorp.
’s Avonds worden alle kinderen verwacht in het internaat van de school. Maar dat is zonder Quinten gerekend die er niets voor voelt in dit onheilspellende gebouw te verblijven…
Snel blijkt dat Quinten de enige in het dorp is die niet onder invloed staat van mevrouw Zwart, de directrice van de duistere school. Maar om zijn vrienden en dorpsgenoten te redden zal hij vrijwillig naar de school moeten om hen te helpen…
Hierbij wordt het een gevecht op leven en dood, een gevecht tussen goed en kwaad, om iedereen van de ondergang te redden…

Zoals ik eerder aangaf is De duistere school een zeer mooi afgewerkt boek. Het verhaal moet er niet voor onder doen, hoewel ik de indruk krijg dat er misschien ruimte is gelaten voor een vervolg. Of misschien suggereert de auteur alleen de gedachte hierom.
Het verhaal is zeer vlot geschreven en is heel geschikt voor jeugdige lezers die een superspannend verhaal willen lezen. Ik hoop alleen dat ze hun slaap hier niet voor gaan laten.
De duistere school is zeer spannend en waar ik dikwijls dacht dat er geen ontsnappen mogelijk was, komt de auteur met een opmerkelijke twist af.

Eenmaal je op deze school zit, geraak je er nooit meer weg… staat er op de cover vermeldt. Ik noteer hierbij “Eenmaal je aan het verhaal begint, geraak je er niet meer uit tot de laatste bladzijde”!

De duistere school gaat gegarandeerd zeer gegeerd worden onder de jeugdige lezers. En ik kijk reeds uit naar een volgend verhaal van Sandra J. Paul.

Rating: 3,5/5

#lezenisdromen

De duistere school koop je bij je favoriete boekhandel of online via

Uitgeverij Hamley Books
Bol.com
Bookspot.be
Proxis.com
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

l-hamley books

2 gedachten over “Recensie: De duistere school

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s