Boektrailers·Leesfragment·Recensies

Recensie: Wij

Wij

Elvis Peeters

0000286924_Wij.jpg

Algemene info:

Auteur(s): Elvis Peeters
Titel: Wij
ISBN: 9789057593185
Uitgeverij: Podium
Genre: roman
Pagina’s: 172
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

De Vlaming Elvis Peeters is performer, toneelschrijver en scenarist, maar vooral romancier en dichter. Hij schrijft zijn boeken samen met Nicole Van Bael.

Zijn roman Wij werd in 2009 met applaus onthaald en tot bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel bediscussieerd. Van dit snoeiharde verhaal over acht adolescenten werden 10.000 exemplaren verkocht en in 2015 wordt aan een verfilming gewerkt. Eerder maakte Peeters indruk met zijn roman De ontelbaren (2005), over een dorp dat overspoeld wordt door vluchtelingen. Het boek bereikte de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Tevens publiceerde Peeters verhalenbundels en prentenboeken. Dinsdag stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2012 en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2013. Zijn roman Jacht stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en ECI Literatuurprijs. In 2018 verscheen zijn roman Brood.

Over het boek:

In Wij ontdekken acht jongeren hoe machtig hun lichaam is. Een vriendengroepje trekt naar een viaduct voor een onschuldig experiment. Ze spelen, manipuleren, hoereren. Zelfs wanneer een van de meisjes de steeds verdergaande, perverse experimenten niet overleeft, biedt de normloosheid houvast. Tot ook die gaat vervelen.
Wij is een verpletterend, verontrustend en ontwrichtend boek.

Wij intensiveert de waarneming, verruimt de blik en biedt het beste wat je van literatuur mag verwachten. – De Volkskrant

De kans is groot dat dit de beste Vlaamse roman van het jaar zal blijken te zijn. – De Morgen

Gruwelijk goed, ongekend in ons taalgebied. Doet denken aan American psycho en A.M. Homes. – Bram Bakker

Ik gooide dit boek een keer of vier door de kamer heen. – Matthijs Van Nieuwkerk

In de pers:

Vertigo: Seks en geweld troef in eerste trailer Elvis Peeters-verfilming WIJ

Flair: ‘Naar “Wij” kijk je af en toe met een gedegouteerd gezicht, maar wel altijd aandachtig en geboeid’

De Morgen: ‘Wij’: blote tienerpoezen en manuele abortussen, maar waarom?

Leesfragment (Opgelet! expliciete scènes):

https://cdp.pageplace.de/cdp/public/publications/DT0259/9789057595349/PREVIEW/9789057595349_preview.epub

Mijn mening:

Thomas, Liesl, Ena, Femke, Jens, Karl, Ruth en Simon… 4 jongens, 4 meisjes die uit verveling hun zomer willen opfleuren met wat experimenten.
Wat onschuldig begint wordt snel ziekelijk, of anders genoemd: goor. Van een onschuldig spelletje op de brug waarbij een dodelijk ongeval mee veroorzaakt wordt tot sexuele experimenten die tegen de verhalen van Markies de Sade aanleunen tot bestialiteiten toe. En het verontrustende is dat dit boek gebaseerd zou zijn op waargebeurde feiten.

Ik ben niet snel geneigd om een boek weg te leggen maar mijn zin in lezen is op pagina 20 opgehouden. Gelukkig telt Wij maar 170 pagina’s maar dat waren er 170 teveel.
Ziek!
Waarom wou ik het dan lezen hoor ik je denken? Na alle controverse die de verfilming heeft teweeggebracht en waar de jonge acteurs vervangen werden door porno-acteurs wou ik weten waar het over ging.

Schrijven is een vorm van kunst is me altijd voorgehouden maar naar mijn inziens kan je over the top gaan in het uitvoeren van die kunst. Net zoals de controverse van Jan Fabre die kunst wou uitbeelden met katten van de trap te gooien in het stadhuis te Antwerpen heeft Elvis Peeters met het schrijven van Wij ook die grens overschreden. En dan vraag ik me af… hoe ziek moet je zelf niet zijn om dit (gelukkig maar) in woorden om te zetten. Of misschien heeft de auteur gedacht: alle reclame is goed, zelfs slechte.
Velen gaan het met mij misschien niet eens zijn over mijn mening en ik heb me zelf de vraag gesteld of ik er wel een recensie over ging plaatsen. Maar mijn vrees dat dit boek door een stel onverlaten wordt gelezen die misschien ook het idee krijgen het in ware daden om te zetten, heeft mij doen beslissen om er toch een recensie over te schrijven.

Nooit zal ik een auteur onrecht aan doen. Zelfs als het boek op niets trekt, of het vol schrijffouten staat, zal ik steeds op een respectvolle manier mijn mening proberen over te brengen. Spijtig genoeg kan ik dit met Wij niet op een fatsoenlijke manier doen.
Ik geef dit boek zelfs geen rating mee omdat het qua verhaal 0 sterren verdient maar qua schrijven misschien wel 3. Dus als ik het 3 sterren zou geven zou ik het goed vinden en dit boek heeft alleen een gevoel van walging achtergelaten.

Wij koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Bookspot.be
Libris.nl
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Kinderboeken algemeen lancering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s