Leesfragment·Recensies

Jeugdboekenweek 2018

Dida en het wilde woud

Clarisse van Veen

0000275167_Dida_en_het_wilde_woud
Algemene info:

Auteur: Clarisse van Veen
Titel: Dida en het wilde woud
ISBN: 9789082882100
Uitgeverij: De Rollende Uitgeverij
Genre: prentenboek
Pagina’s: 40
Uitgave: hardcover

Over de auteur(s):

Clarisse van Veen (1946) vertelt haar verhalen aan de hand van foto’s en aquarellen.
Dit is het derde prentenboek van Clarisse. Ze heeft een opleiding handenarbeid en kunstacademie gevolgd en werkte als boekbindster en creatief therapeute.

Clarisse heeft ruim twee jaar fulltime aan dit boek gewerkt. Haar werkplaats is niet meer dan een zandbak van 40 bij 55 centimeter. Dat is geen vrije keuze, want zij is al vele jaren invalide. Even naar buiten lopen om een paar takjes te zoeken is onmogelijk. Haar vrienden nemen allerlei materiaal mee. In de plantenbak buiten haar raam kweekt ze gras en bruikbare planten. In haar kleine zandbak fotografeert ze alle zelfgemaakte elementen – en dat is pas het begin.
Wie dit weet, gaat op ontdekkingsreis in het boek. Heeft zij die schommel aan die boom zelf gemaakt? Die miniatuurschep in de zandbak, het vosje, hondje Tommie? Is de vogelveer die hoofdpersoon Dida in haar hand heeft echt? Ja, alles is echt.

De collages beginnen met een zelfgemaakte aquarel als achtergrond. Weilanden, een donker bos, een paar vogels in de verte. Dan begint het moeilijkste werk. Foto’s van alle zelfgemaakte voorwerpen, mensen en dieren moeten met fotoshop in harmonie en in de juiste proporties tegen de achtergrond worden gezet. Dat betekent verkleinen, vergroten, kleuren corrigeren, met eindeloos geduld en doorzettingsvermogen. Dit alles doet Clarisse zelf, liggend op bed. Soms bestaat een collage uit meer dan 350 lagen.

Meer van haar werk kan je vinden op haar website.

Bij Uitgeverij Rubinstein verschenen eerder de lovend ontvangen prentenboeken De avontuurlijke reis van Joep, Pera en Pim en De rollende boerderij.

Over het boek:

Waarom zou je op een prachtige zomermorgen in je bed blijven? Dida gaat met haar hondje Tommie op avontuur. Stiekem lopen ze het Verboden Bos in. Dat durven ze best. Maar wat zijn dat voor enge bomen? Ze bewegen… Ze willen haar opeten! Wie komt Dida redden?

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=193BAFD9B26DBE2DA84228646B107C7D

Mijn mening:

Dida woont met haar ouders, haar broertje Jochem en hondje Tommie in een huisje op de heuvels.
Omdat haar broertje zijn pols verzwikt heeft, is het haar beurt terug om het ganzenhok schoon te maken. Maar Dida wil eerst naar de speeltuin om de kuikens van de roofvogels uit het ei te zien komen.
Terwijl Dida in de boom klimt, komt een vos voorbij die het bot van Tommie de hond meeneemt. Deze loopt de vos achterna, samen met Dida en zo belanden ze in het verboden bos…
Dida en het wilde woud is een mooi getekend prentenboek met een toch ietwat griezelig verhaal. Waar de aquareltekening eerst vrolijk en zonnig waren worden ze in het verboden bos donker en griezelig.
Clarisse van Veen hanteert een unieke techniek waarbij ze haar verhaal vertelt aan de hand van foto’s en aquarellen nadat ze eerst een maquette heeft gemaakt van de beelden die ze wil aan de hand van hout, riet, wol, takken, touw en ijzerdraad. Dit geeft een speciaal effect.
Deze techniek, samen met een spannend verhaal, maakt Dida en het wilde woud tot een leuk voorleesboek.

Rating: 3,5/5

Dida en het wilde woud koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Youbedo.com
Proxis.com
Bookspot.be
Libris.nl
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Kinderboeken algemeen lancering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s