Geen categorie

Recensie: De smaak van de middeleeuwen

De smaak
van de middeleeuwen

mariie niemantsverdriet
& lena mariiesdochter

0000063677_De_smaak_van_de_Middeleeuwen
Algemene info:

Auteur: mariie niemantsverdriet & lena mariiesdochter
Titel: De smaak van de middeleeuwen
ISBN: 9789492165060
Uitgeverij: De Muze
Genre: culinaire non-fictie
Pagina’s: 60
Uitgave: ebook

Over de auteur(s):

Mariie niemantsverdriet is in haar jeugd opgevoed in het klooster van de Cisterciencessen in Assen. Tijdens de pestepidemie in de 14e eeuw zijn haar ouders overleden en het dorp heeft haar naar de nonnen gebracht. Hier werkt zij, vanaf haar zesde jaar, in de keuken. Als blijkt dat zij gezegend is met lena mariiesdochter, moet zij het klooster verlaten en voorziet zij in hun levensonderhoud door zich als cockemeester te verhuren.

Lena mariiesdochter is, uiteraard, voorbestemd hetzelfde beroep uit te oefenen als haar moeder. Ook zij staat vanaf haar zesde levensjaar in de keuken. Inmiddels hoeft mariie haar niets meer te leren. Lena is een kundig en zeer succesvol cockemeester geworden.

In het hedendaagse leven is lena mariiesdochter Morgaine Kaal en mariie niemantsverdriet heet dan Ingrid Oosterop-Hensen.

Lena en mariie koken al meer dan 10 jaar op open vuur met ijzeren ketels. Wat begon als een hobby, werd al snel een passie.

Over het boek:

Een boekje vol middeleeuwse wetenswaardigheden en recepten, met een knipoog. De recepten zijn lekker en goed maakbaar, maar het boek pretendeert geen historisch standaardwerk te zijn, sommige dingen zijn wellicht voer voor discussie. Bracht Marco Polo bijvoorbeeld echt een recept voor ijs mee uit China? Het schijnt zo, maar niemand heeft het tot nu toe gevonden. Misschien moeten we een aantal zaken met een drupje garum nemen.

Mariie Niemantsverdriet en Lena Mariiesdochter zijn professioneel middeleeuws kok. Zij nemen ons mee naar een tijd waarin vlees en zout schaars waren en het de kok vrijstond om de hoeveelheden aan de eigen smaak aan te passen. Met de Edelike Spijse geven zij workshops en verzorgen ze de catering voor bruiloften, partijen en middeleeuwse evenementen.

Mijn mening:

Toen ik de aankondiging las van dit “culinaire” boekje was mijn aandacht onmiddellijk getriggerd. En ik zou geen Belg zijn, moest er niet een heel klein beetje Bourgondiër in me schuilen. Mijn vriend weet het ondertussen wel als hij de weegschaal bekijkt.

Na een introductie wat Bourgondisch eten is en wat er wel en niet in de middeleeuwen werd gegeten, trakteren mariie en Lena je nog op de “etiquette” die er toen heerste en enkele wetenswaardigheden uit de middeleeuwen.

Waarbij we tegenwoordig een heel gamma van ingrediënten hebben om een schotel op tafel te toveren was dit in de middeleeuwen wel iets anders. Plain to the point, zonder teveel tierlantijntjes. Een hap vlees, wat kruiden en wat honing was genoeg om hammetjes in honing te serveren.

Een leuk boekje dat misschien kooktechnisch niet volledig correct is ten opzichte van het tijdschema en niet helemaal historisch verantwoord. Maar wel leuk geschreven en het uitproberen zeker waard met een beetje eigen verbeelding.

Rating: 3/5

De smaak van de Middeleeuwen koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Bruna.nl
Ako.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Bookspot.beBookspot.be
Standaardboekhandel.be

Kinderboeken algemeen lancering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s