Geen categorie

Recensie: Nachtengeltjes en driehoekjes

Nachtengeltjes en driehoekjes

Dorian d’Oliveira

0000262149_Nachtengeltjes_en_driehoekjes
Algemene info:

Auteur: Dorian d’Oliveira
Titel: Nachtengeltjes en driehoekjes
Illustraties door: Itsme Marks
ISBN: 9789463383943
Uitgeverij: Aspekt
Genre: literaire novelle
Pagina’s: 160
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

Dorian d’Oliveira studeerde Geschiedenis en Wijsbegeerte in Leiden en Amsterdam. Vervolgens voltooide hij in vlot tempo de opleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Momenteel schrijft hij een proefschrift over feitenvorming in de wetenschap Voordien was hij werkzaam bij een filmbedrijf. Tevens verdiende hij enige tijd zijn beleg als dagbladjournalist.

Wil je meer weten over deze intrigerende persoonlijkheid, surf naar zijn website.

Over het boek:

In de sprankelende novelle Nachtengeltjes en driehoekjes ontmoeten, na een jarenlange breuk, twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten. Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen lovers steeds verder terug in het verleden. Het evangelie van het genot wordt met verve opnieuw gepredikt. Vreemd genoeg schemert wraakzucht hierbij enkele malen behoorlijk door. De felle gesprekken over het ware, het goede en het schone dreigen geregeld te ontaarden, hun liefde lijkt niettemin weer helemaal opgebloeid. Maar wat betekenen die raadselachtige toespelingen op Jayne Mansfield en de film The girl can’t help it?

Mijn mening:

Nachtengeltjes en Driehoekjes wordt vanaf de cover gesierd door een tekening van Jayne Mansfield, sekssymbool uit de jaren ’60. Doorheen de novelle wordt je nog getrakteerd op enkele tekeningen van de hand van Itsme Marks.

De novelle gaat over het geladen weerzien tussen Jowanne en Doriander. Vanaf het eerste woord hangt er een sexuele spanning tussen beide personages.

Ik mag dan wel een veellezer zijn maar voor mij was deze novelle toch wel zwaar voer. En langs de andere kant hield de schrijver het luchtig denk ik. Een geduelleer van woorden dat haast een liefdesspel op zich inhoudt. Waarbij alles draait rond boeken, muziek en films, met de nodige quotes voorzien.
Een combinatie van filosofie, wetenschap en religie en waarbij ik me de vraag stelde rond de gesprekken tussen de personages of er daadwerkelijk koppels zijn die zulke gesprekken houden.

Op zich gaat voor deze novelle een breed publiek zijn, voor mij was het te zwaarwichtig. Maar al bij al heeft de auteur het jongleren met woorden en zinnen zeker onder de knie.
Hou je van Nietzsche of een Oscar Wilde, is deze novelle zeker een aanrader.

Boektrailer:

Rating: 4/5

Nachtengeltjes en Driehoekjes koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Bruna.nl
Ako.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Bookspot.be
Standaardboekhandel.be

2 gedachten over “Recensie: Nachtengeltjes en driehoekjes

 1. Bedankt voor je recensie van Nachtengeltjes en driekhoekjes, Ingrid! Illustratrice Itsme Marks en ik zijn er erg blij mee.

  Je boekenblog heb ik met toenemde verbazing doorgenomen. Je leest sneller dan God kan schrijven, is mijn indruk. Niet dat ik ook maar enige theologische kennis bezit. Ik speel en varieer slechts op een zinnetje van Adriaan Roland Holst over Simon Vestdijk. Maar dat zinnetje zal je vast ook wel ergens gelezen hebben…

  Blijf genieten van de vele prachtige boeken die in onze taal verschijnen!

  Groetjes,
  Dorian d’Oliveira

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s