Geen categorie

Verwacht bij BUA

Het geheime dagboek van
Arnold Douwes, Jodenredder

Johannes Houwink ten Cate & Bob Moore

0000247553_Het_geheime_dagboek_van_Arnold_Douwes_Jodenredder

Over de auteur:

Johannes Houwink ten Cate is historicus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na een student-assistentschap bij H.W. von der Dunk (1978-1980) en stipendiaat bij het Institut für Europäische Geschichte te Mainz (1981-1985) is hij 17 jaar verbonden geweest aan de Afdeling Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie met als specialisme de geschiedenis van de jodenvervolging.

Over het boek:

Arnold Douwes redde het leven van honderden Joden. Bijzonder was dat hij aantekeningen maakte, die hij na de oorlog omwerkte in een ‘dagboek’. Daarmee is dit het enige bekende dagboek van een Jodenredder.

In 1985 kreeg het Drentse dorp Nieuwlande als eerste gemeenschap ter wereld de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël. Ruim 250 inwoners hadden tijdens de bezettingstijd Joden verborgen. De grote organisator was domineeszoon Arnold Douwes, die door de legendarische verzetsman Johannes Post gerekruteerd was voor het verzet. Hij slaagde erin honderden Joden onder te brengen, tot hij in 1944 werd opgepakt door de Gestapo. In 1943-1944 maakte Douwes nauwkeurige notities over zijn verzetswerk, die hij verstopte in jampotten en begroef in de tuin. Douwes overleefde de oorlog en werkte zijn aantekeningen kort na de bevrijding uit tot een verhaal in dagboekvorm, dat merkwaardig genoeg niet eerder werd uitgegeven. Van geen andere Europese Jodenredder is een dagboek bekend: reden dat het NIOD de historische betekenis ervan op één lijn stelt met de dagboeken van Anne Frank en Etty Hillesum.

ISBN 9789024415670 – paperback – 348 pagina’s – Uitgegeven door Boom Uitgevers Amsterdam –
Verschijnt 6 april 2018 – Prijs: 24,90 € 

Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder kan je reeds reserveren bij je favoriete boekhandel of online via

Boomgeschiedenis.nl
Bol.com
Boekenwereld.com
Bruna.nl
Ako.nl
Blz.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Proxis.com
Bookspot.be
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s