Leesfragment·Recensies

Recensie: Tamar

Tamar

Monique Hoolt

0000205350_Tamar

Algemene info:

Auteur: Monique Hoolt
Titel: Tamar
ISBN: 9789492221643
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Genre: oorlogsroman
Pagina’s: 200
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

Monique Hoolt (1965) woont sinds negen jaar in Le Marche. Op het Italiaanse platteland vond zij de rust om haar roman te schrijven. Dat haar eerste boek zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog komt voort uit haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis.

Monique Hoolt is verder werkzaam als freelancer, online communicatie en copywriting

Over het boek:

Oktober 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt, van verraad en NSB’ers tot bombardementen.

Tamar gaat over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt door drie verschillende vrouwen verteld. Machteloze kleine mensen zoeken naar verklaringen om iets gruwelijks te begrijpen, het politieke drama is gevat in een ontroerend en meeslepend verhaal. Hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen?

Een vrouw stuift de hoek om, haar mantel wappert om haar benen, de sjaal om haar hals achtervolgt haar als een fladderende kraai. Ze kijkt over haar schouder en stopt. Met haar vuist bonst ze op iedere deur in de straat, met haar andere arm klemt ze een bundel in een groene deken stevig tegen haar borst. ‘Help me alstublieft!’ Een hoge overslaande stem. Niemand doet open.

Leesfragment (te downloaden):

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=2E2D286552144398E3D08386B3B1181B

Mijn mening:

Een zwart-wit foto doet het altijd goed op covers van oorlogsromans. Bijgestaan door een helderrode titel geeft dit een mooi geheel.

Zoals de titel laat vermoeden gaat het verhaal over Tamar, een joods babytje dat, tijdens de vlucht van haar moeder voor de Duitsers, in de handen van Antonia wordt gegeven.
Antonia en Herman moeten een heftige beslissing nemen want Tamar is joods. Met gevaar voor hun eigen leven doen ze wat ze kunnen.

Maar niet alleen gaat het verhaal over Tamar. We volgen ook Anna Jacobs, een violiste die de hel van Auschwitz weet te overleven door haar muzikaal talent.
Gaandeweg in het boek versmelten de verhaallijnen van Tamar, Antonia en Anna tot één geheel.

Oorlogsromans zijn altijd heftig om te lezen. Je weet waar je aan begint maar bij velen weet je niet hoezeer ze je raken. Dit is met Tamar dus het geval. Misschien omdat het over een kindje gaat. In ieder geval, dit boek heeft me geraakt vooral door de opoffering die mensen voor elkaar maken. Maar ook door het onbegrip van anderen.
Oorlogen zijn vies en brengen ofwel het goede in iemand naar boven, ofwel het slechte. Dit hangt af van je empathie en/of overlevingsdrang en ik ben blij dat ik (nog) geen oorlog heb moeten meemaken.

Sterk debuut van Monique Hoolt!

Rating: 4/5

Tamar kan je kopen bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Libris.nl
ECI.be
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s