Leesfragment·Recensies


Een indrukwekkend levens- en liefdesverhaal

De tatoeëerder van Auschwitz

Heather Morris

Algemene info:

Auteur(s): Heather Morris
Titel: De tatoeëerder van Auschwitz
Originele titel: The tattooist of Auschwitz
Vertaald door: Karin de Haas
ISBN: 9789402700510
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Genre: waargebeurd/oorlog
Uitgave: paperback
Pagina’s: 320

a
Over de auteur(s):

De Australische scenarioschrijfster Heather Morris was jarenlang bevriend met Lale, die na de oorlog naar Australië emigreerde. Ze was de eerste aan wie Lale zijn levensverhaal toevertrouwde, omdat hij zich schaamde voor zijn rol in het kamp. Heather deed naar aanleiding van zijn verhaal onderzoek in Duitsland en Polen en kwam erachter dat Lale veel meer mensen redde dan alleen zijn Gita.

a
Over het boek:

Het waargebeurde verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen gevangenen 32407 en 34902 In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

De tatoeëerder van Auschwitz toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

De tatoeëerder van Auschwitz is een buitengewoon verhaal – het is ontroerend, confronterend en toch hoopvol. Heather Morris vertelt met veel respect over de extremen van menselijk gedrag, die naast elkaar kunnen bestaan: opzettelijke wreedheid naast impulsieve en onbaatzuchtige liefde. Ik raad dit boek iedereen aan, ook als je al honderden Holocaustverhalen hebt gelezen. – Greame Simsion 

Een ontroerend en troostend verhaal over liefde, loyaliteit en vriendschap te midden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Wat een bijzonder en belangrijk boek is dit. – Jill Mansell

a
Leesfragment:

https://issuu.com/harpercollinsholland/docs/de_tatoe__erder_van_auschwitz_inkij 

a
Mijn mening:

Er is niets mooi aan oorlogen, maar dat kunnen we niet zeggen van de cover van De tatoeëerder van Auschwitz. Twee handen die elkaar innig vasthouden in een licht gedeelte van de omslag, onderaan in donkere lucht een foto van het concentratiekamp.

De tatoeëerder van Auschwitz gaat over de uitzonderlijke liefde tussen gevangenen 32407 en 34902.
Zoals de korte inhoud reeds vertelt, gaat dit boek over twee mensen die elkaar in één van de afgrijselijkste concentratiekampen die de nazi’s hadden opgetrokken, leerden kennen en desondanks alle verschrikkingen verliefd werden.
Lale Sokolov, een jonge Slowaakse jood, wordt gedeporteerd en bij toeval door de vorige tatoeëerder uit de rij gehaald, omdat er dan toch minstens één iemand die dag gered zou worden van de executie. Op zekere dag krijgt hij zoals altijd een briefje met een nummer aangereikt om aan te brengen in de arm van een meisje, Gita gevangene 34902. Voor Lale is het liefde op het eerste zicht.
Desondanks alle ontberingen, mishandelingen, vernederingen en zoveel meer slaagt Lale er in een handeltje op te zetten om extra eten binnen te smokkelen en te verdelen onder andere gevangenen waardoor hij tientallen mensen in leven heeft gehouden. Niet alleen uit zelfbehoud maar ook om anderen te helpen, brengt Lale dikwijls zijn leven zelf in gevaar. Alleen omdat hij een toekomst wil voor hemzelf en Gita…

Een mooi, vlot geschreven biografisch verhaal dat opgetekend is door Heather Morris met veel respect naar de verteller toe. Drie jaar concentratiekamphel neergepend in een boek van pakweg 320 pagina’s is niet makkelijk en er zal naar mijn inziens heel wat geschrapt zijn of het hoofdpersonage heeft de ergste dingen weggelaten in zijn verhaal. Het enige dat voornamelijk naar boven komt in dit boek is de onvoorwaardelijke liefde die Lale voor Gita had tot het einde van hun dagen.

Een mooi eerbetoon aan twee dappere mensen die hun verhaal nog wel konden voortvertellen in de meest zwarte pagina’s van de vorige eeuw.

a
Boektrailer (Engels):

a
Rating
: 4/5

De tatoeëerder van Auschwitz koop je bij je lokale boekhandel of online via

HarperCollins Nederland
Bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
Libris.nl
Boekenwereld.nl
Paagman.nl
Eci.be
Standaard Boekhandel

 

 

 

Een gedachte over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s