Boektrailers·Recensies

Een Vlaamse coming-of-age 

Terug naar Hasselt

Gudrun Bongaerts

Algemene info: 

Auteur: Gudrun Bongaerts
Titel: Terug naar Hasselt
ISBN: 9789462420434
Uitgeverij: Kramat Litura
Genre: autobiografisch
Uitgave: paperback
Pagina’s: 196

a

Over de auteur: 

Gudrun Bongaerts (1968) uit Hasselt is Germaans filoloog (Vrije Universiteit Brussel, 1991) en geeft op professionele basis Lezingen over Rouwverwerking en Bipolaire Jongeren.

Website: http://www.gudrunbongaerts.be 

a
Over het boek: 

In Terug naar Hasselt zit vaart én woede én passie én veel liefde, met op de achtergrond de steeds dreigende dood. Dit is een roman die moest geschreven worden, de urgentie ervan is overal tastbaar.
Dertig jaar na datum moest een jeugd worden afgesloten, getuigenis worden afgelegd, vindt er een reconstructie plaats.

In Terug naar Hasselt wordt gepeild naar een verleden dat overweldigend was, verschroeiend. Het gaat over jong zijn, over een coup de foudre, een ménage à trois, over liefde dus en seks en dood.
De anekdotiek wordt vlotjes overschreden wat aan deze roman ook het karakter geeft van een tijdsdocument, het testament van een hele generatie die opgroeit in en rond de provinciestad Hasselt in de jaren ’80. 

Golven van emotie overspoelen mij. Eén daarvan is de angst. Om de intensiteit van dit alles. Onzekerheid. dus. Nee, niet over wat hij voor mij voelt. Daar durf ik nog niet het begin van over nadenken. Golven van ontreddering zijn het. En ik denk, ik kan dit niet aan. Niet nu. Tegelijkertijd schuiven mijn vingers tussen die van hem. Ik balanceer ergens tussen overgave en zelfbehoud, iets wat verder gaat dan hart en rede. – Herman Rohaert

Terug naar Hasselt is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar het blijft een literaire roman, geen geschiedschrift. Er zijn zoveel jasjes die je die feitelijkheden aan kan trekken en ik ben modegevoelig. – Gudrun Bongaerts 

a
Mijn mening:

Een mooie blondine op een overwegend groen-blauwe cover, op de achtergrond graffiti waar de naam Bowie uitspringt vertelt heel veel over het verhaal dat Terug uit Hasselt omschrijft.
Dit boek beschrijft een deel van het leven van de auteur, Gudrun Bongaerts. Opgroeiend in een welstellend gezin met een jongere zus en een liefhebbende moeder schetst Gudrun haar overweldigende liefde tussen twee jongens, Tom en Serge, die toch wel heel tekenend zijn geweest tijdens en na haar puberjaren.
Tijdens haar overpeinzingen (en schrijfsels) wordt ze zeer bijgestaan door haar man, zoon en dochter en wat zeer frappant is, deze personages worden ook gewoon man/zoon/dochter genoemd in haar boek.
Voor het lezen was ik reeds op de hoogte dat Terug naar Hasselt niet een doorsnee verhaal was die een auteur neergeschreven had om een periode in haar leven af te sluiten. Dus ik had al wel wat verwachtingen omtrent dit boek.
Vanaf de eerste pagina slaagt de auteur erin je mee te voeren in een, voor veel personen, zorgeloze periode, de jaren 80. De nasleep van de vrije liefde-periode, het experimenteren met drank en soft- en/of hard drugs, het uitgaansleven… Alleen als je zelf opgegroeid bent in die jaren, voel je je mee verbonden met hetgeen Gudrun beschrijft. Het aantrekken en afstoten van de liefde die ze voelt voor zowel Serge als Tom maakt dat ze in een driehoeksverhouding komt te zitten. Enerzijds een mooie periode, anderzijds een donkere periode maar bovenal slaagt de auteur er in om je mee te sleuren in haar verhaal.
Op een eigen manier geschreven ondervond ik dat Gudrun met heel veel liefde en toewijding een periode in haar leven afsloot die misschien voor sommige lezers onbegrijpelijk is, maar waar ik mij perfect in kon vinden.

a
Boektrailer:

Rating: 4/5

Terug naar Hasselt koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Eci.be
Bruna.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

 

 

 

 

Een gedachte over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s