Recensies

l-le-lombard

Nieuwe tijden

Warnaus & Raives

warnauts-en-raives
Algemene info:

Auteurs: Warnaus & Raives
Titel: Nieuwe tijden
Originele titel: Les temps nouveaux
ISBN: 9789055818198
Uitgeverij: Editions Le Lombard
Genre: graphic novel
Uitgave: epub
Pagina’s: 120, met illustraties in kleur
a

Over de auteurs:

Eric Warnaus en Guy Raives werken al vijfentwintig jaar samen. Op hun palmares staan een dertigtal albums die tot stand zijn gekomen op een manier die in de stripwereld zeer ongebruikelijk is: Warnaus heeft het exclusieve recht op de tekst, Raives op de inkleuring. De ‘rest’ ziet het licht na aan quatre-mains. Al sinds hun debuut nemen ze de lezers mee over de hele wereld. Van Belgisch Congo naar het Amerika van Obama en van nazi-Duitsland naar het libertijnse Venetië uit de 18de eeuw. Het liefst geven ze het decor waarin het verhaal zich afspeelt een volwaardige rol en proberen ze de sfeer van de tijd weer op te roepen. Hun inspiratiebronnen zijn boeken die hun beider interesse hebben gewekt, ontmoetingen en reizen. Maar altijd wordt gekozen voor verhalen met een menselijke dimensie die gaan over karakters, liefde en tegenstellingen… Dat heeft dan ook een gevoelig en geëngageerd oeuvre opgeleverd.

Raives maakt afgezien van strips ook kinderboeken voor Mijade en hij is een gerenommeerd inkleurder voor diverse striptekenaars, onder wie Jean-Claude Servais, Marc-Renier en Charles Masson. Warnaus geeft een cursus striptekenen aan de ESA Saint-Luc in Luik.
a

Over het boek:

In Nieuwe tijden volgen we de jonge Thomas Deschamps die na talloze omzwervingen in Congo terugkeert naar zijn geboortedorp nabij Luik – we staan aan de vooravond van WO II. In zijn dorp botst hij op zijn oude vriend-annex-priester Joseph, een vroeger jeugdliefje en zijn broer Charles. Zijn ex-liefje is ondertussen met zijn broer getrouwd, wat hun relatie er niet beter op maakt. Maar ondertussen heeft Thomas een relatie met Spaanse communiste Assunta. Een botsing tussen de broers dient zich aan. En dan moet de oorlog nog uitbreken.

a
Mijn mening:

Nieuwe tijden is opgesplitst in 2 delen: een deel voor de oorlog en het andere net na de oorlog, waar we hier en daar toch nog met wat naweeën van de tweede wereldoorlog zitten.

Deze graphic novel is de eerste in zijn soort dat ik lees en ik had toch wel wat moeilijkheden om in het verhaal mee te gaan. Misschien omdat ik gewoon ben van verhalen zonder prentjes te lezen? Eens ik door had dat ik best eerst de tekeningen bekeek en dan het verhaal er rond las, viel het al bij al wel mee, maar het zal niet mijn favoriet soort boek worden.

Mooie tekeningen met veel detail voor landschappen en objecten, in mindere mate voor de personages, maakt Nieuwe tijden toch een kleurrijke graphic novel die de sfeer van het moment duidelijk weergeeft.
Graphic novels zijn geen strips met luchtige tekst waar je je eventjes goed voor neerzet, zeker niet deze. Je moet je wel echt geconcentreerd bij de tekst houden om het ganse verhaal te laten doordringen. En dan krijg je toch een mooi verhaal vol moed en wilskracht te lezen.

Het leuke aan Nieuwe tijden zijn de laatste bladzijden waar een historische chronologie is aangewend met alle belangrijke data en gebeurtenissen neer te zetten.
Misschien geen all time favorite maar zeker het lezen waard.

a

Rating: 3/5

Boeklovers

Geld verdienen met uw site

Proxis boeken op voorraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s