Recensies·Verfilmd

De-Geus-264x189

Zeven minuten na middernacht

Patrick Ness

patrick-ness

Algemene info: 

Auteur: Patrick Ness
Titel: Zeven minuten na middernacht
Originele titel: A monster calls
Illustraties: Jim Kay
Vertaald door: Manon Smits
ISBN: 9789044537901
Uitgeverij: De Geus
Genre: jeugdboek
Uitgave: hardcover met illustraties
Pagina’s: 216

17253323

Over de auteur(s): 

Patrick Ness (Verenigde Staten, 1971) is een Amerikaans-Britse auteur en recensent voor onder meer The Guardian. Hij woont in Londen.

Zijn eerdere romans ontvingen internationaal lovende kritieken en wonnen meerdere prijzen. Zeven minuten na middernacht won o.a. de British Children’s Book of the Year, de Carnegie Medal, de Red House Book Award en de Duitse Preis der Jugendjury 2012.
Zeven minuten na middernacht is gebaseerd op een idee van auteur Siobhan Dowd, die aan kanker overleed voordat ze het verhaal zelf kon schrijven.

a

Over het boek: 

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.

a
Boektrailer:
a
Mijn mening: 

Wow, dat was heftig!

Zeven minuten na middernacht gaat over Conor die geregeld nachtmerries heeft. Hij is een jongen van 13 met gescheiden ouders. Vader woont in Amerika met zijn nieuw gezin, zijn moeder is terminaal ziek.
Op een gegeven nacht belandt Conor van zijn nachtmerrie in een ontmoeting met de taxusboom uit zijn tuin die uitgroeit tot een monsterlijk wandeling ding.
Hierdoor ontstaat een wat bizarre vriendschap waarbij het monster Conor metaforisch helpt bij het loslaten van zijn moeder.

Niet zo’n bijster dik boek maar zo ongelooflijk prachtig verwoordt wat een verlies van iemand die je graag ziet, doet met een kind.
Het is zo al verschrikkelijk moeilijk als volwassene om een verlies een plaats te geven maar Patrick Ness geeft het verhaal een speciale dimensie door dit gegeven te omkleden met een “sprookje”.
Onvoorstelbaar sterk verhaal voor iets wat als een zeer donker deel van iemands leven behelst.

Ik kijk reeds uit naar de verfilming met Liam Neeson in de hoofdrol.

a
Filmtrailer:

Rating: 5/5
a

Boeklovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s