Recensies

L-Boekerij

De Broederschap trilogie: 1 Zij die volgen

Ingar Johnsrud

27625_57b31701cca12_27625Algemene info: 

Auteur: Ingar Johnsrud
Titel: Zij die volgen
Originele titel: Wienerbrorskapet
Vertaald door: Annelies de Vroom
ISBN: 9789022576311
Uitgeverij: Boekerij
Genre: thriller
Uitgave: paperback met flappen
Pagina’s: 464

aa

Over de auteur(s): 

Ingar Johnsrud (1974) werkt als journalist bij een van de grootste Noorse mediconcerns. Met Zij die volgen werd hij door critici geprezen als een schrijver die zijn lezers op het puntje van hun stoel houdt. Hij heeft dezelfde uitgever, redacteur en agent als Jo Nesbø.
a

Over het boek: 

De nieuwste thrillersensatie uit Noorwegen

Rechercheur Fredrik Beier wordt naar een uithoek van Oslo geroepen om een massamoord te onderzoeken. De slachtoffers waren allemaal lid van de apocalyptische sekte Het licht van God. Daarom wijst alles op een religieuze wraakactie, maar Fredrik en zijn jonge partner Kafa Iqbal zijn sceptisch en al snel neemt het onderzoek een verrassende wending.
Fredrik en Kafa moeten jacht maken op een brute moordenaar, en tegelijkertijd mysteries ophelderen rond de schimmige verledens van de sekteleiders. Ze hadden niet kunnen vermoeden dat ze terecht zouden komen in een onderzoek naar de monsterlijke experimenten die terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog.
Johnsrud is een meesterlijk verteller en een gedurfde, creatieve nieuwe stem in de Scandinavische crime. Zij die volgen is het eerste deel van de overtuigend geschreven, meesterlijke Broederschap-trilogie.

Een zinderend verhaal. Met aanstekelijke vreugde en oog voor detail geschreven. – Dagbladet

Een veelbelovend begin van een trilogie. De lezer kan genieten van energieke intriges, geschreven met een aangename flair. – Trønder-Avisa

Zonder twijfel een krachtige en brede verkenning van het misdaadgenre, een sterke mix van historie en tegenwoordig aanwezige angst voor terrorisme. – Aftenposten

Simpel gezegd: indrukwekkend. Ingar Johnsrud slaagt er in nieuw leven te blazen in het crimegenre. De taal is rijk en gevarieerd. – Verdens Gang

Johnsrud heeft een magnifiek debuut afgeleverd. Slechts zelden slaagt een debutant op de wijze zoals Johnsrud heeft gedaan met Zij die volgen. – Tvedestrandsposten

Met overtuigend gemak slaagt Johnsrud een complex verhaal te schrijven, met lijntjes naar de Tweede Wereldoorlog, het hedendaagse Afghanistan en het veeleisende dagelijks leven van de Noorse politie in Oslo. – Dagsavisen

a
Mijn mening: 

Een trilogie over een duivels broederschap dat begint tijdens Wereldoorlog II met een sinister experimenteel plan en dat heden ten dage nog steeds bestaat. Een plot waar menig filmregisseur de vingers gaat van aflikken want het debuut van Ingar Johnsrud, Zij die volgen, vraagt om in beeld gezet te worden.

Heel wat namen passeren de revue, beginnend in 1937 tot nu en je hebt echt een notitieboekje nodig om ze allemaal te herinneren, maar het geheel is zo georchestreerd dat je het met plezier bijhoudt.

Womanizer en hoofdinspecteur van dienst Fredrik Beier wordt grandioos bijgestaan door Kafa Iqbal, terrorisme-specialist in de jacht naar een man (monster) die verschillende mensen “afslacht” die kunnen leiden naar de ontdekking van het Weense Broederschap.

De ledematen vliegen je rond de oren en de auteur beschrijft alles op zijn eigen ruwe manier. Dus lezers die het niet zo begrepen hebben op een spatje bloed meer of minder, zijn reeds gewaarschuwd.
Zij die volgen is het eerste deel in een trilogie die sterk neigt naar een mengeling van De jongens uit Brazilië van Ira Levin en de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Een nieuwe ster aan het Noorse firmament is gerezen en noemt Ingar Johnsrud.

Mijn notitieblaadjes steken tussen deel 1 van dit vuistdikke boek zodat ik snel de draad terug kan opnemen als deel 2 uitkomt.


Rating: 4,5/5

Boeklovers

4 gedachten over “

  1. Is dit al weer de zoveelste hype of thriller van het jaar.?
    Het gebruik van de millenniumtrilogie als boek van vergelijkbare klasse verhoogt mijn scepsis jegens dit ronkend proza. Maar eens even afwachten .Mijn goede geld kan ik maar een keer besteden, niet waar.

    Geliked door 1 persoon

    1. Een hype wordt het niet genoemd; thriller van het jaar zijn er zoveel maar ik vind het volledige concept van het verhaal best zijn geld waard. Persoonlijk vind ik het zeker te meten met de Millennium-trilogie

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s