Recensies

L-Aerial


Achter de tralies schijnt de zon

Frank de Bruyn

frankdebruyn

Algemene info: 

Auteur: Frank de Bruyn
Titel: Achter de tralies schijnt de zon
ISBN: 9789402601176
Uitgeverij: Aerial Media Company
Genre: autobiografie
Uitgave: paperback
Pagina’s: 232
a

Over de auteur(s): 

Frank de Bruyn werd geboren in 1974 in Nijmegen in een hecht gezin. Zijn vier jaar oudere zus is zijn beste vriendin en grote voorbeeld. Tijdens zijn bewogen leven heeft Frank voor verschillende uitdagingen gestaan. Als puber heeft hij het zwaar door een behoorlijk minderwaardigheidscomplex vanwege zijn zogenaamde kippenborst. Hij wordt veel gepest en getreiterd. Hij lijdt daar zo hevig onder dat de gedachte aan zelfmoord regelmatig door zijn hoofd spookte. Na een operatie verdwijnen de problemen langzaam naar de achtergrond. Op zijn eenentwintigste wordt hij gescout door het modellenbureau Elite. Na zijn modellenperiode werkt hij tien jaar als croupier bij Holland Casino in Nijmegen om vervolgens gigolo te worden. Uiteindelijk belandt hij zelfs achter de tralies in Italië wegens vermeende drugssmokkel. Na zijn detentie ontwikkelt hij zich als spreker en schrijver. Hij volgde de cursus ‘Lifecoach’ die hij succesvol afrondde.

Na zijn vrijlating wordt hij ook gevraagd een column te schrijven voor de crimesite Camilleri. De KRO nodigt hem op basis van zijn verhalen uit voor het programma De Reünie waardoor hij in de media bekend raakt. Voor het weekblad Viva schrijft hij de succesvolle column Dagboek van een Gigolo.

Meer info over Frank de Bruyn? Bezoek zijn website.
aa

Over het boek: 

‘Ik werd meegenomen en gevangengezet. Het enige wat ik wist was dat mijn leven als gigolo voorbij zou zijn. Dat ik mijn kinderen, ouders, zus en vrienden voorlopig niet zou zien. Mijn leven zou zich de komende twee jaren afspelen in een Italiaanse gevangenis. ‘Detenuto De Broejn’ werd ik daar genoemd. En zo stortte mijn hele leven in. Niets was meer wat het leek.’

Zo eindigt het eerste boek van Frank de Bruyn dat afgelopen jaar verscheen over zijn gigolo periode. Het tweede boek Achter de tralies schijnt de zon gaat verder waar dit boek eindigde. Hij verdween voor twee jaar achter de tralies in Busto Arsizio. Hij verzocht om een DNA-sporen onderzoek maar kreeg het niet. Bewijsmateriaal bleek vernietigd en zijn familie werd niet ingelicht waardoor hij als vermist persoon op de telex kwam en op TV verscheen bij Tros Vermist. Ondertussen werd hij dage­lijks onderzocht omdat ze niet geloofden dat alles uit mijn maag was, ze hadden immers maar een kleine 500 gram gevonden. Drie dagen in een isoleercel/observatiecel met 24 uur per dag TL-verlichting aan. Daar zit je dan met alleen anderstaligen die je totaal niet verstaat en waarbij je niet weet wat je te wachten staat….

Happiness is not the absence of problems; it’s the ability to deal with them.

a
Leesfragment:

https://gallery.mailchimp.com/cae866d7ddac2385a0da91907/files/achter_de_tralies_handout.pdf

a
Mijn mening: 

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens een moment dat het tegen zit of waarbij je in een situatie terechtkomt en je denkt ‘hoe los ik dit nu weer op’. Maar onterecht beschuldigd worden van drugshandel en tijdens je vakantie opgesloten worden in een erbarmelijke gevangenis zonder te weten wanneer er een eind aan je gevangenschap komt, heeft de auteur van Achter de tralies schijnt de zon aan den lijve mogen ondervinden.

Het leven lachtte hem toe tot het noodlot anders besliste. Frank de Bruyn wordt aanzien voor drugkoerier en dankzij de fantastische bureaucratie in sommige landen belandt hij in Italië in een gevangenis. Tijdens de twee jaren die hij moet brommen tot hij overgebracht kan worden naar Nederland maakt hij schrijnende toestanden mee in verscheidene penitentaire instellingen die Italië rijk is. Steeds blijft hij het van de zonnigste kant bekijken maar tussen de regels door bemerk je toch op hoe zwaar het hem viel. Emotievol en dankbaar voor de kleinste dingen vertelt hij zijn verhaal over een periode die niets eervols heeft.

Een literair werk is het niet, maar wel het verhaal zoals Frank het beleefde, ver van zijn vrienden en familie, in een land waar hij de taal niet machtig was.
Met het schrijven van zijn boek heb ik het gevoel dat dit voor de auteur therapeutisch heeft gewerkt om deze ellendige tijd te kunnen afsluiten.
Menigeen zal het boek misschien melig vinden, ik zelf ondervond het als iemand die in donkere tijden toch nog dat straaltje zon weet te vinden door zich positief in te stellen. En in een situatie waar je denkt alleen te staan uit onverwachte hoek dierbare vriendschappen ontstaan.


Rating: 3/5
a

Van Frank de Bruyn verscheen eerder:

Niets-is-wat-het-lijkt-cover-LRNiets is wat het lijkt – ISBN 9789402600933
Gastrecensent Coenraad las en beoordeelde dit boek reeds op mijn blog. Zijn recensie kan je teruglezen via https://boeklovers.wordpress.com/2016/01/03/2887/

a

a

a


a

Boeklovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s